Marcus Berggren försöker hitta en svensk politiker att gilla. Det går sådär.
Marcus Berggren försöker hitta en svensk politiker att gilla. Det går sådär. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Marcus Berggren: Är diktatur så dumt egentligen?

Vårt politiska system är det sämsta av två världar: dels får vilken idiot som helst välja vem som ska bestämma, dels är det toppstyrt av gamla elevrådsordföranden som svalt tandställningen och jagar makten de saknade på mellanstadiet. Det är dags att tänka om, skriver Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är något tröstlöst med politik. Den rör sig som mördarsniglar på valium framåt och ändå blir ingen nöjd någonsin.

Jag, som är curlad av självaste landslaget (inte längsmed kall is – utan vi snackar mattcurling i hemmets lugna trygga vrå), har haft det för bra för att ens orka läsa om politik.

Tills jag fick barn. En dag bara satte jag mig ner och tittade på Rapport som blev en inkörsport till tyngre grejer (Agenda).

Jag är motsatsen till en politisk tänkare, utan mer en politisk KÄNNARE i det att jag känner av mycket illa underbyggd fakta.

Och just nu känner jag så här: gillar någon ens någon svensk politiker? Tänk på din absoluta favoritpolitiker. Den du håller med och respekterar allra mest. Har du den personen för näthinnan? Okej, bra… inte FAN skulle du vilja bjuda hem den på en bukett Denniskorvar och tjeckiska långburkar?

ANNONS

Klart man gillar vissa eldsjälar i kommunen som kämpar för att lokalbussen ska stanna utanför någon dövstumdum kvinna utan B-körkort och egen tandborste. Jag pratar om de politikerna som är på tv. Kappor som fladdrar i vinden hela bunten! De skulle sälja sina biologiska barn till H&M-fabriken i Bangladesh där de skulle tjäna som sypallar åt ännu yngre barnslavar, för en ynka röst.

Vi kan inte heller skylla ifrån oss – det är ju vi: du och jag, som har valt dem. Ändå gillar vi dem inte.

Vi har människor som Iréne Svenonius, som helt verkar sakna datalagringsutrymme i den övre hårddisken, som ändå sitter med fickorna fulla av makt. Får det gå till så?

Vårt politiska system är det sämsta av två världar: dels demokrati då vilken idiot som helst i mogen ålder får välja vem som ska bestämma. Man kan få en hiss i frontalloben på morgonen och gå och rösta på eftermiddagen. Och dels toppstyre där ett gäng före detta elevrådsordföranden vässar armbågarna med vinkelslip, sväljer tandställningen och flyttar till Stockholm för att få den makten de kände att de saknade på gympan i mellanstadiet. Folk som är så lite som folk som det går bestämmer över folk. Vi har människor som Iréne Svenonius, som helt verkar sakna datalagringsutrymme i den övre hårddisken, som ändå sitter med fickorna fulla av makt. Får det gå till så?

ANNONS

Vi måste väl ändå överväga tanken att utforska andra vägar?

Är diktatur så dumt egentligen? En idiot som styr i stället för alla idioter, som i en demokrati. Lite skönt för då kan alla hata en gubbe i taget i stället för att behöva ha motstridiga känslor kring en hel riksdag samt regering.

Jag föreslår antingen det eller att vi går helt motsatt åt andra hållet och inför direktdemokrati. Gör alla kommuner självbestämmande och sedan får gnällrövarna i fikarummen bestämma allt genom omröstning. Tycker du något är dåligt? Käft Urban, det är DITT fel!

Om vi lik förbannat ska ha kvar det nuvarande systemet har jag några förslag till förändringar:

1. Ingen som vill bli politiker får bli det, för vad är det för folk egentligen?

2. Politiker får aldrig tjäna mer än en sjuksyrra. Så vill de ha högre löner vet de vad de måste göra först.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Bara innerstadsjournalister tror att epadunk är nytt

LÄS MER:Män hade mått bra av att vara mindre fria

LÄS MER:Det är dags att överge USA för Kina

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS