Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sanna Samuelsson: Äntligen får vi fylla salongerna igen

Regeringen meddelade under tisdagen att alla restriktioner och publiktak ska släppas den 29 september. 80 procent av vår vuxna befolkning har tagit sitt ansvar och vaccinerat sig. Vilken jävla insats, heja oss!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag gjorde en liten tyst dans och lyfte armarna mot himlen när jag lyssnade på FHM:s presskonferens i dag. Vi kommer att få fylla salongerna igen efter den 29 september. De stora restriktionerna tas bort, och avståndskraven tas bort. Plötsligt älskade jag kulturministern Amanda Lind med sin dreadlock-coiffure på huvudet, och hennes väna stämma. Vi ska få gå på teatern igen! Vi ska få gå på bio igen! Vi ska få gå på konsert igen! Vi ska få gå på opera igen! Vi ska få dansa på klubben igen!

LÄS MER: Åter till fulla salonger: "Julafton kom tidigt"

Somligt av detta har vi förstås kunnat ett tag – i teorin – men i praktiken har det inte gått att få biljetter till någonting, eftersom de få biljetter som funnits tillgängliga har tagit slut efter några minuter. Jag har inte ens haft hjärta att mejla och fråga om pressbiljetter till mig själv, utöver till våra kritiker, även om att besöka vissa aktuella föreställningar ändå kan sägas ingå i min arbetsuppgift. Det har helt enkelt funnits alldeles för få platser.

Äntligen får alla kulturskapare sätta igång och jobba och skapa, så som det ska vara.

Äntligen får alla kulturskapare sätta igång och jobba och skapa, så som det ska vara. 80 procent av vår vuxna befolkning har tagit sitt ansvar och gått och vaccinerat sig. Vilken jävla insats, heja, heja oss!

”Är pandemin över efter den 29 september?” löd en fråga från en journalist under presskonferensen. Nja, var budskapet. Det är ett förrädiskt virus, men myndigheterna bedömer att den höga vaccineringsgrad som nu finns räcker. Det är helt enkelt good enough. Och som jag längtar efter att ta på mig mina dammiga finskor som stått i garderoben nu i 1,5 år och ta spårvagnen till teatern.

Fakta: slopade restriktioner

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Fram till dess är det upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang som gäller. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.