Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Ännu en skivbutik slår igen – World Music Oasis går i graven

Världsmusiken är inte död. Men överspelad som genre. Det menar Said Chaouch som nu beslutat stänga World Music Oasis – en av stans få kvarvarande skivbutiker.

Said Chaouch stod när de andra föll. När stadens skivbutiker en efter en lade benen i vädret, för sisådär 10-15 år sedan, då tuffade den energiske musikprofilen på med sin nischade butik World Music Oasis i källaren på Engelbrektsgatan i centrala Göteborg. Med förhållandevis låg hyra, få omkostnader och billiga inköp direkt från främst franska skivbolag och distributörer kunde Said Chaouch hålla näsan över vattenytan.

Ja, mer än så. Den småcharmiga men lite nötta källarlokalen blev redan från start i mitten av 90-talet till en samlingsplats för alla möjliga människor med intresse för musik från framförallt Nordafrika och Asien.

Snart nog breddade Said Chaouch butikens inriktning och på en stor Ivarhylla trängs fortfarande tusentals cd-skivor i avlånga papplådor märkta med "India", "Mocambique", "Lebanon", "Zimbabwe", "Angola", "Ex Soviet", "Afghanistan", "Grekland" och "Iran" – allihop minnen från en svunnen tid. Med tanke på att cd-skivan varit död i mer än tio år är känslan av elefantkyrkogård påtaglig, och Said Chaouch inser såklart att hans plastbitar med musik från Kurdistan och tidigare Sovjetrepubliker har en hopplös uppförsbacke.

En vägg med cd-skivor från Afrika, Iran och före detta Sovjetrepubliker. Detta är plattor som Said Chaouch, med stor sannolikhet, aldrig lär få sålt. Bild: Robin Aron

Numera domineras hans butik av spännande och udda vinylalbum, vilket är det enda som hans kunder efterfrågar, men besöken är få och försäljningen sparsam. Även Said Chaouch har börjat se slutet för sin skivaffär. Sitt livsverk. Kanske stänger han butiken redan i vår, kanske stretar han på fram till hösten, snart nog förvandlas i alla fall World Music Oasis till ett stycke Göteborgshistoria.

Vill stänga på egna villkor

– Det bär sig inte längre, konstaterar Said Chaouch och slår sig ned vid det lilla bordet med uppdukade wienerbröd. Det är inte särskilt roligt att sitta ensam i butiken och vänta på enstaka kunder.

Said Chaouch poängterar att han inte står vid konkursens brant. Han skulle kunna kämpa på i ett par år till, men ser ingen mening med det.

– Jag vill kunna stänga butiken och avsluta på mina egna villkor, det är viktigt för mig. Jag har inga pengar över men heller inga skulder att betala. Däremot har jag massor av kärlek och musik i mitt liv.

LÄS MER: Recension: Tinariwen - Konserthuset

Said Chaouch varken låter eller ser särskilt uppgiven ut. Tvärtom lyser han av stolthet över sin butik och de skivor som han plockar fram ur hyllorna –Salif Keitas första band Les Ambassadeurs Internationaux, Cheb Khaled, nordafrikanska vinylsinglar från 70-talet och inte minst Tinariwen, tuaregbandet från norra Mali som Said Chaouch var först med att ta till Sverige och som han nu kallar sina vänner.

– De var hemma hos mig i Johanneberg och käkade sist de var här i Göteborg.

Saids skivtips: Cheb Khaled, Les Ambassadeurs Internationaux, Tinariwen och den Göteborgsbaserade sångaren Val "Xalino" Silva från Kap Verde. Bild: Robin Aron

Gör mer än driver skivbutik

Parallellt med att driva skivbutik har Said Chaouch också gjort vad han kunnat för att sprida världsmusikens evangelium i Sverige. Även när butiken går i graven kommer han att boka artister, fixa konserter, agera rådgivare och prata engagerat om världsmusikens historia så ofta han kan och för alla som vill höra på.

Även om han alltid har varit en ivrig försvarare av världsmusik som genre och tyckt att det varit ett passande och effektivt samlingsnamn – trots att många röster höjts för det märkliga i att klumpa ihop musik från helt olika kulturer – har han nu börjat ändra uppfattning. Inte för att begreppet varit diskriminerande eller missvisande men för att det inte behövs längre.

LÄS MER: Record store day - här är artisternas egna favoritalbum

– Alla lyssnar ju på Spotify eller köper sina skivor på nätet och då söker man på artistens namn, inte någon specifik genre. Dessutom är musiken så uppblandad idag. Youssou N'Dour sjunger jazz och afrikanska artister samarbetar med människor från Sverige, USA, England och alla möjliga länder. Världsmusik som genre har helt enkelt spelat ut sin roll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.