Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ännu en fulmålning hittad i spansk kyrka

Den misslyckade hobbyrestaureringen som fick namnet "Ap-Jesus" blev en världsnyhet. Nu har ännu en ful kyrkomålning dykt upp i en spansk kyrka.

Den spanske kulturjournalisten Peio H. Riaño twittrade bilder på en klumpigt målad liten kerub som han hade upptäckt i 1500-talskyrkan San Sebastián de Reinosa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"En ny Ecce Homo ... Katastrofen fortsätter" skrev han.

Den fula keruben har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och blivit omskriven i spansk media, bland annat i El País, som bland annat skriver att den lilla målningen troligen har ersatt ett skulpterat kerubhuvud, som i sin tur kan ha förstörts så tidigt som på 30-talet.

Ap-Jesus blev världsberömd

Misslyckade restaureringar i spanska kyrkor har blivit något av en följetong. Mest känd är 81-åriga Cecilia Gimenez försök att bättra på en målning i den lokala kyrkan som blivit skadad av fukt.

Målningen, som kallades Ecce homo, blev i sin nya form känd som Ap-Jesus och bilden på den katastrofala restaureringen spreds över hela världen och dök upp på muggar, t-shirtar och mobilfodral.

LÄS MER: Misslyckad fresk blev turistmagnet

Sankt Göran blev grundligt ommålad

Tidigare i somras hände det igen. Denna gång var det inhyrda hantverkare som skulle "snygga till" en skulptur föreställande Sankt Göran, snidad i trä på 1500-talet, som står i en liten nordspansk kyrka. Efter ommålning såg han mer ut som en Disneyfigur, i bjärta färger. Sociala medier skrattade och de ansvariga våndades.

LÄS MER: Marodörer modifierade medeltidsverk

Vad som kommer att hända med den lilla ängeln i San Sebastián de Reinosa är oklart. Kerubens hemkommun i den spanska regionen Kantabrien vill inte prata med media om den, för att om möjligt undvika ännu en Ecce homo-debatt om bristande rutiner hos myndigheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.