Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ändringar av publikrestriktioner ger inget jättejubel i Göteborg

Göteborgs kulturarrangörer inväntar klarare besked kring publikrestriktionerna.
– För oss är den stora frågan vad som händer i vår, säger Daniel Levin, vd för Pustervik, som oroar sig för framtiden.

Rockklubben Pustervik i Göteborg går just nu back en halv miljon varje månad.

– Den stora frågan för oss är vad som händer i vår. Om krogrestriktionerna blir kvar till i juli så innebär det att vi inte kommer att kunna dra igång några konserter förrän hösten 2021. Hur vi i så fall löser det står ännu skrivet i stjärnorna, säger Daniel Levin, vd för Pustervik.

LÄS MER: Nya besked från Amanda Lind och Mikael Damberg

Efter tisdagens presskonferens med kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) stod det klart att det från och med den 8 och 15 oktober kan bli vissa lättnader av de rådande publikrestriktionerna som införts för att förhindra smittspridning av covid-19.

”Myrsteg i rätt riktning”

Den strikta 50-gräns som hittills tillämpats kommer inte att gälla för restauranger och serveringsställen, som i framtiden alltså kan välkomna mer publik.

En maxgräns på 500 personer införs för sittande publik. Sällskap på två personer kan sitta utan avstånd mellan sig. Annars är det en meter mellan sällskapen om gäller.

LÄS MER: Ministrarna låter som trötta, förmanande tonårsföräldrar

Tonen är försiktigt positiv bland Göteborgs kulturarrangörer direkt efter beskedet:

Per Alexandersson, underhållningschef Liseberg:

– Det är självklart positivt med det här beskedet efter förra veckans besvikelse, och icke-besked. Det här visar en vilja och öppning från politiken, nu får vi följa utvecklingen vad gäller smittspridning noga. Folkhälsomyndigheten var ju tydliga i sitt remissvar med att de här reglerna ska kunna ändras med ganska kort varsel. Angående undantaget för sittande publik på restauranger tittar vi självklart med stor nyfikenhet på detta – det gäller ju främst vår verksamhet på Rondo.

Vibs Sohlberg, ägare till pensionat Slussen:

– Det här är ju lysande! Jag tycker att det känns jätteskönt. Innan har det varit en väldigt märklig situation för oss, eftersom vi har haft musikunderhållning för våra gäster i matsalen. Så fort en artist har kommit upp på scenen med en gitarr, så har tjugo personer fått lämna lokalen, i enighet med de tidigare bestämmelserna. Nu behöver vi inte längre ha det så, och känna kniven mot strupen. Det här är väldigt roligt för vår publik, även om vi är ett litet ställe och dukar glest så kan vi nu få in lite fler gäster – inte bara de som övernattar på hotellet.

LÄS MER: Så klarade Slussens pensionat sommaren med corona

LÄS MER: Allt fler kulturinstitutioner i Göteborgs stänger på grund av covid-19

Christina Björklund, vd, Göteborgsoperan:

– Det är oerhört olyckligt för oss att vi inte får hålla igång vår verksamhet just nu. Dagens besked är ett myrsteg i rätt riktning. Regeringen kommer att fatta beslut först 8 oktober, ifall smittspridningen inte ökar, så just nu är inga beslut fattade. Redan i dag har Västra Götalandsregionen valt att behandla oss strängare än exempelvis operan i Stockholm. De gör en annan tolkning av Folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer och har uppmanat oss att inte öppna för någon publik alls. Om nu 500 personer framöver skulle tillåtas i publiken, och om VG-regionen gör samma bedömning, så står vi i alla fall fullt beredda. Vi har väl utarbetade planer för hur vi ska ta emot vår publik. Nu kan vi spela föreställningar i vår restaurang – men det är ju inte optimalt.

Nu kan vi spela föreställningar i vår restaurang – men det är ju inte optimalt.

LÄS MER: Sarah Klang: Det vore katastrof om de inte klarade sig

Daniel Levin, vd för Pustervik:

– Det är positivt att krogreglerna ska gälla även med musik, eftersom de tidigare reglerna skapat rent bisarra situationer. Annars förändrar inte det nya beskedet situationen nämnvärt för oss. Vi kanske kan ta in lite mer publik, men vår verksamhet är i princip nedstängd så länge det inte blir fler lättnader.

Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater och Backa teater:

– Vad jag förstod fattas formellt beslut om först den 8 oktober så vi får se vilka åtgärder vi kan vidta efter det. För Göteborgs stadsteater spelar beslutet inte så stor roll, eftersom vi har stängt för att bygga om fram till september 2021. Backateatern kan komma att påverkas mer. De har premiär på pjäsen ”Nationen” den 23 oktober, och då har vi räknat ut att de kan öka publiken med ungefär 15 personer per föreställning. Det är bra, för det är stort publiktryck på just den pjäsen.

LÄS MER: Nog med pjäser om hur jobbigt corona är för den kreativa klassen

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival:

– Det är klart att det är positivt för oss om det kommer att finnas en möjlighet att ta in mer publik på ett smittsäkert sätt. Beslutet har ju inte gått igenom än, så vi har inte hunnit analysera vad det kommer att innebära för alla våra olika visningsplatser. Men det är klart att det gör väldigt stor skillnad om vi exempelvis kan ta in flera hundra personer istället för 50 på biografen Draken. Vi får mäta och räkna och se vad som blir möjligt att genomföra. Viktigt för oss är att eliminera trängsel och köer under festivalen, inte minst i trappan upp till Drakens övre foajé.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.