Kulturdebatt: Öppet brev till kulturpolitiska talespersoner i M, KD och L

Det är dags för Tidöpartierna att ta ansvar för kulturlivets oberoende. Er tystnad är besvärande, skriver Ulf Dernevik från Länsmuseernas samarbetsråd, Anna Troberg från DIK och Björn Orring från Svensk biblioteksförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bästa Parisa Liljestrand (M), Robert Hannah (L) och Roland Utbult (KD).

Ni är kulturpolitiskt ansvariga politiker i de tre partier som ingår i regeringen. Därmed har ni ett ansvar för kulturlivets villkor och dess möjlighet att leva och utvecklas i frihet.

Den senaste tiden har flera händelser inträffat som riskerar att långsiktigt skada det svenska kulturlivet, dess oberoende och därmed dess förmåga att vara en stark, obunden, kreativ och intellektuell kraft i vårt land. Vi vill med detta brev bjuda in er till ett möte så att vi kan diskutera vilka värden som står på spel.

Sverige har ett fantastiskt kulturliv, med en mångfald av bibliotek, museer, scenkonst och mycket mer. En helt avgörande förutsättning för kulturens välmåga är dess oberoende, och därför organiseras kulturens institutioner genom principen om armlängds avstånd. Det betyder att kulturen ska åtnjuta oberoende, det vill säga, politikerna ska inte styra över kulturens innehåll. Det gäller även den kultur som helt eller delvis är skattefinansierad. Det uppnås genom att politiken sätter ramar om finansiering och övergripande organisation, medan kulturlivets aktörer själva och i frihet bestämmer över kulturens innehåll.

ANNONS

Begreppet armlängds avstånd används främst inom kulturen, men idén om institutionernas oberoende är generell och lika viktig även i andra samhällssektorer, som medierna, forskningen och det civila samhället. Det är ingen överdrift att säga att institutionernas oberoende är ett kärnvärde i demokratin.

I Tidöavtalet är överenskommet att principen om armlängds avstånd ska efterlevas. Den självklara tolkningen är att det är principens etablerade innebörd som gäller. Trots detta ifrågasätts principen nu öppet av delar av regeringsunderlaget genom ett försök att ändra begreppets innebörd och på så vis ge politikerna en större kontroll över kulturens innehåll.

Det är ingen överdrift att säga att institutionernas oberoende är ett kärnvärde i demokratin.

Eftersom politikerna är folkets företrädare har de mandat att styra kulturens innehåll, varje annan ordning är odemokratisk, lyder argumentet. Men lika lite som att politikerna ska detaljstyra lärarens eller läkarens arbete i klassrummet eller operationssalen, lika lite ska politikerna diktera vilka tavlor som hängs på museerna eller vilka evenemang som biblioteken anordnar. Principen om armlängds avstånd är i fråga om museerna därtill fastslagen i lag genom museilagen. Ändå utmanas nu denna ordning.

När SD-politikern Roger Hedlund härförleden tillträdde som ny ordförande för Länsmuseet Gävleborg meddelade han att det nya sverigedemokratiska styret skulle lägga om museets inriktning och lät antyda att man skulle lägga sig i museets utställningar. På ett seminarium under Folk och Kultur medgav Hedlund utan omsvep att han ansåg sig ha rätt att bestämma över länsmuseets innehåll. Även om Hedlund inte längre är kvar som ordförande, då tillsättningen visade sig vara felaktig, hann tilltaget väcka stor oro hos museets personal, och skadan är, åtminstone delvis, redan skedd. Tidigare har bibliotekens sagostunder och Stadsmuseet i Norrköping stått i skottgluggen.

ANNONS

Nyligen blev Alexander Christiansson ny kulturpolitisk talesperson för SD. Han meddelade då att partiet helt avvisar den etablerade förståelsen för vad principen om armlängds avstånd innebär, och att politikerna kan och bör styra kulturens innehåll. Det är en oroande utveckling som följer känt mönster från liknande rörelser i andra länder. Därför måste detta tas på allvar och reageras på innan det är för sent.

SD är inte ensamma om att ha begått tvivelaktigheter. För ett par år sedan publicerade Myndigheten för kulturanalys rapporten ”Så fri är konsten”, som visar att en del av den kulturpolitiska styrningen riskerar att vara skadlig för den konstnärliga friheten. Att misstag tidigare har begåtts är dock inget argument för att upphöja tidigare fel till allmänt rättesnöre och praktik.

Vi inser att de återkommande utfallen mot kulturens oberoende är en del av en ideologi och strategi, men vi kommer ändå fortsätta protestera mot retoriken och sätta övertrampen i belysning. Det är däremot inte något vi kan vara ensamma om. Därför uppmanar vi företrädare för regeringspartierna att stå upp för Tidöavtalet, i de delar som rör kulturen.

Bästa Parisa Liljestrand, Robert Hannah och Roland Utbult, det är dags att ni en gång för alla sätter ned foten.

Vi vänder oss direkt till er Parisa Liljestrand, Robert Hannah och Roland Utbult. Ni som kulturpolitiskt ansvariga i regeringspartierna har ett ansvar att stå upp för kulturens oberoende, i enlighet med Tidöavtalet.

ANNONS

Vi noterar att ni i högtidstalen bekräftar att ni står bakom principen om armlängds avstånd och kulturlivets oberoende. På våra raka frågor svara ni detsamma. Det är bra. Men vi vill mer: vi förväntar oss att ni också offentligt markerar, tydligt, mot den som äventyrar kulturens oberoende, även om den råkar vara en samarbetspartner. Er tystnad är besvärande.

Därför önskar vi ett möte med er. Under mötet kommer vi ge en beskrivning av de påtryckningar som sker gentemot våra kulturinstitutioner. Vi kommer berätta hur det skrämmer medarbetare, hur kvalificerad arbetskraft överväger att sluta och vilket kompetenstapp det riskerar att innebära. Och, om detta tillåts fortgå, hur våra kulturinstitutioner, istället för att vara fritänkande, frejdiga och prövande, riskerar att bli slutna och anpassliga.

Så bästa Parisa Liljestrand, Robert Hannah och Roland Utbult, det är dags att ni en gång för alla sätter ned foten. Om inte vårt fantastiska, rika svenska kulturliv ska åsamkas oåterkallelig skada måste ni markera och agera. Nu.

Vi ringer er, ha almanackan i beredskap!

Ulf Dernevik, generalsekreterare, Länsmuseernas samarbetsråd

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK

Björn Orring, t.f. generalsekreterare, Svensk biblioteksförening

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS