Patrik Wincent, känd från "Lyxfällan" i TV3, är vansinnigt nöjd med valet av årets julklapp.
Patrik Wincent, känd från "Lyxfällan" i TV3, är vansinnigt nöjd med valet av årets julklapp. Bild: Pressbild

Årets julklapp delar landet

En del fnyser. Andra jublar. Årets julklapp har fått ett blandat mottagande. – Mobillådan är en perfekt present, menar Patrik Wincent, programledare i TV3:s "Lyxfällan".

ANNONS
|

Det brukar snabbt hamna ett löjets skimmer över den pryl som Handelns Utredningsinstitut (HUI) råkar utse till årets julklapp. Den typen av branschmässiga påbud om vad vi ska ge till våra nära och kära på julafton faller sällan i god jord – och den så kallade mobillådan (årets julklapp 2019) är inget undantag.

Tanken är att mobillådan (en fysisk låda där du ställer/lägger/gömmer din mobil) ska få oss att släppa våra telefoner för en stund, minska skärmtiden och faktiskt ta in vår omgivning, kanske rent av börja prata med varandra i stället för att stirra ner i mobilen.

Debattören och socionomen Henrik Pallin menar att det handlar om illa underbyggd moralism och pekpinne-retorik. Han påpekar att mobillådan är en "tendentiös julklapp som faktiskt ingen vill få". När SVT gick ut på stan för att kolla folks intresse för en mobillåda var den vanligaste reaktionen " ... eh?" GP:s krönikör Ida Lundström går ännu ett steg längre och kallar mobillådan för ett hån.

ANNONS

LÄS MER:Årets julklapp: Ett hån

"Mobillådan ska användas av en pryl vi äger, i förhoppning om att vi ska sluta missbruka något vi lagt tio tusen kronor på att köpa. Vårt bulimiska konsumtionsmönster har aldrig framstått tydligare"skriver hon i sin krönika.

Gör i slöjden

Men för Patrik Wincent, programledare i TV3:s Lyxfällan och författare till ett flertal böcker om skärmmissbruk, är årets julklapp en jackpot! Han har i många år propagerat för mobillådor och är nöjd idag.

– Detta är en jätteviktig fråga som jag har drivit länge och det känns som ett erkännande. Teknik kan underlätta mycket för oss och vara fantastisk, men den stressar oss också. De flesta tar faktiskt upp sin mobil mellan 150 och 300 gånger per dag. Jag tror absolut att en mobillåda kan hjälpa till där.

Men som årets julklapp? Att köpa en pryl för att gömma undan en annan?

– (Skratt) Så kan man såklart se det, men en mobillåda kan man ju snickra ihop själv. Det är perfekt för barnen att göra i träslöjden och ge till sina föräldrar. Men det viktiga är ju att minska skärmtiden, inte att stoppa undan sin mobil i en låda.

Om man ändå vill köpa en mobillåda, vad ska man tänka på?

ANNONS

– Det finns flera olika varianter av mobillådor och familjesituationen får nog styra om den ska ha laddningsmöjlighet, vara låsbar eller liknande, säger Patrik Wincent.

Patrik Wincents fem tips för minskad mobiltid

Låt kök och sovrum vara mobilfria zoner.

Lägg undan mobilen en timme före sängdags.

Placera telefonerna i en hög på bordet och låt den som först kollar sin mobil ta disken eller betala notan.

Lämna telefonen hemma när du är ute och promenerar.

Var stark och låt det ringa. Du måste inte se vem det är, eller ens svara.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS