”Kristian Wedels frändskap med Jolo märks redan i klädstilen” skriver juryn om GP:s kåsör, som i många år varit knuten till tidningen och även författat en rad böcker. ”I Wedels texter blir Hisingen en lika mytisk, vemodig och händelselös plats som Jolos Birkastan.”
”Kristian Wedels frändskap med Jolo märks redan i klädstilen” skriver juryn om GP:s kåsör, som i många år varit knuten till tidningen och även författat en rad böcker. ”I Wedels texter blir Hisingen en lika mytisk, vemodig och händelselös plats som Jolos Birkastan.” Bild: Anders Ylander

Årets Jolopris går till GP:s kåsör Kristian Wedel

Jolopriset tilldelas i år Göteborgs-Postens kåsör Kristian Wedel.
– Han är en väldigt skicklig stilist med en lysande språkbehandling, säger Jolosällskapets Johan Erséus.

ANNONS
|

Jolo-sällskapet bildades 1997 i syfte att lyfta fram journalisten Jan Olof ”Jolo” Olssons gärning. De senaste tjugo åren har sällskapet också delat ut ett litterärt pris till en journalist eller författare de tycker särskilt verkar i Jolos anda.

LÄS MER:GP:s kåsör Kristian Wedel kan bli årets stilist

Årets pristagare är Kristian Wedel, journalist och kåsör på Göteborgs-Posten där han arbetat i snart trettio år. 1998 blev han fast anställd på tidningen, och han har också skrivit ett 20-tal böcker.

Juryns motivering:

”Kristian Wedels frändskap med Jolo märks redan i klädstilen – och ännu mer i förmågan att flanera i tid och rum med alla sinnen nyfiket påkopplade. Läsaren bjuds in till en vandring mellan vardagliga intryck och förunderliga fakta, oavsett om det gäller Marstrand eller Manhattan. Bäst trivs han på hemmaplan i Göteborg: i Wedels texter blir Hisingen en lika mytisk, vemodig och händelselös plats som Jolos Birkastan. Och som det anstår en obotlig saxofonist har han ett suveränt öra för språkets rytm och toner. ”

Att få Jolopriset gör honom oerhört hedrad:

– Jag är omtumlad, glad och chockad på alla sätt. Nu måste jag bara på något sätt förvalta detta.

Vad har du själv för relation till "Jolo”?

ANNONS

– Jag har lärt mig oerhört mycket av Jolo, som är en av mina stora idoler. Jolo, Bang, Ester Blenda Nordström och Adolf Hallman är mina husgudar....Pär Rådström får vi inte heller glömma. När jag kör fast brukar jag titta efter: hur gjorde Jolo?

Vad kännetecknade "Jolo” som skribent?

– Det är kreativt förlösande hur han skildrar sina intryck av verkligheten snarare än verkligheten. Han har en unik förmåga att förankra läsaren i tid och rum, skapa inre bilder och hitta intressanta människor i ganska tråkiga miljöer, svarar Kristian Wedel.

Som yngre var han närmast besatt av Jolo, berättar han:

– I 20-25-årsåldern läste jag Jolo varje dag, och åkte aldrig iväg på reportageresa utan några av hans böcker i väskan. Då försökte jag härma hans sätt att skriva, men så är det inte längre.

Hur mår kåseriet som uttrycksform på 2020-talet?

– Det känns friskare än på länge. För tio år sedan var jag mer orolig, men idag finns skribenter som Hanna Hellquist, Andrev Walden och andra som förefaller helt trogna det konstnärliga målet. Så det spirar och är väldigt lovande.

Hur tänker du fira ditt pris?

– Åh, jag vill väldigt gärna åka till Köpenhamn med familjen och gå på Tivoli. Köpenhamn var ju också ett av Jolos favoritställen.

ANNONS

Johan Erséus är journalist och redaktör för Jolosällskapets skrifter.

– Precis som Jolo har Kristian Wedel förmågan att hitta bra detaljer både i historien och nutiden och knyta ihop dem på ett tydligt sätt. Han är också en väldigt skicklig stilist med en lysande språkbehandling och förmåga att verkligen lyfta fram små poänger, säger han.

Varför belönas han just i år?

– Vi har följt Kristian Wedel i ganska många år redan, i Göteborgs-Posten och via de böcker han skrivit om Göteborg, Marstrand och Manhattan. Från en redan ganska hög nivå tycker vi att han det senaste året har lyft sig ännu mer.

Kan du ge några exempel?

– Hans kåserier om familjen på Hisingen och vandringarna i Göteborg är obetalbara. Och så var det ju den här krönikan om att han skriver som Donald Trump pratar – den var ju något lite extra. Han var en stark kandidat redan innan dess, men med den krönikan befäste han det korrekta i vårt val.

LÄS MER:Jag skriver som Donald Trump pratar

Kristian Wedel sitter själv med i Jolosällskapet. Att ge honom priset, blir inte det jäv?

– Jo absolut, men priset utses av en fristående jury. Det är första gången i prisets tjugoåriga historia som en pristagare själv suttit i styrelsen. Med tanke på de våldsamma diskussionerna när Svenska akademien 1974 gav nobelpriset till sina egna ledamöter Harry Martinson och Eyvind Johnson – vilket ju ledde till Harry Martinsons självmord – tvekade vi i juryn länge. Men sedan kom vi ändå fram till att vi inte kan förbigå en så självklar pristagare som just Kristian Wedel.

ANNONS

Detta är Jolopriset:

Instiftades: 2002 av Jolosällskapet i syftet att utmärka journalister och författare som med framgång verkar i Jolos anda.

Jolo: var journalisten och författaren Jan Olof Olsson signatur. Han levde och verkade 1920-1974. Från 1945 var han anställd på DN, han skrev också runt fyrtio böcker och manus till tv-serien ”Någonstans i Sverige”.

Tilldelas: journalister och författare som verkar i Jolos anda, det vill säga ”förmedlar kunskap, nyfikenhet och förmåga att gripa ögonblicket i svansen”.

Prissumma: pristagaren erhåller 10 000 kronor.

Tidigare pristagare: Johanna Frändén (2020), Tom Alandh (2019), Cecilia Hagen (2018), Nathan Shachar (2017), Lena Sundström (2016), Katrine Marçal (2015), Ola Larsmo (2014), Per Svensson (2013), Cordelia Edvardson (2012), Ingemar Unge (2011), Ulrika Knutson (2010), Mats Olsson (2009), Kurt Mälarstedt (2008), Annette Kullenberg (2007), Kjell Albin Abrahamson (2006), Ingmari Froman (2005), Richard Swartz (2004), Cecilia Uddén (2003) och Mats Lundegård (2002).

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS