'Håller vi inte i arbetet med återhämtningen, stärker vi inte kulturskapares villkor efter den här hårda smällen,' säger avgående kulturminister Amanda Lind (MP).
"Håller vi inte i arbetet med återhämtningen, stärker vi inte kulturskapares villkor efter den här hårda smällen," säger avgående kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Duygu Getrien/TT

Amanda Lind: "Här gick vår gräns"

Hon ser med stolthet tillbaka på de stora krispaketen till kulturen – men önskar att pandemilagen hade införts tidigare. En frustrerad Amanda Lind tvingas nu avgå som kulturminister.
– Personligen är det naturligtvis en sorg, säger hon.

ANNONS

Miljöpartiets partistyrelse var enig om att lämna regeringen när Moderaterna, KD och SD:s budget röstades igenom i riksdagen. Amanda Lind fick höra nyheten att Centern inte stöttade regeringens budget efter att hon medverkat vid en presskonferens om vaccinpass. På plats i arbetsrummet på kulturdepartementet tvekar hon inte inför frågan om huruvida MP tog rätt beslut.

– Att vi som grönt parti ska sitta i regering och administrera en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna, som innebär stora neddragningar på klimatsatsningar, slakt av skyddad natur, sänkt bensinskatt. Det vill vi inte, säger hon och berättar att det alternativet "inte fanns på kartan".

– Någonstans måste man ha sina ideologiska röda linjer, och här gick vår gräns.

ANNONS

TT: Många skyllde situationen kring omröstningen på Miljöpartiet. Vad säger du om det?

– Den är en liten del av ett väldigt långt skede som började redan i somras med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Sedan har det varit många turer och många partier som har ställt ultimativa krav. Miljöpartiet har varit konstruktivt hela vägen, säger Amanda Lind.

Möttes av kritik

Mycket av det Amanda Lind hade på gång lades på is när partiet hamnade i en övergångsregering – inte minst skulle de sjösätta sin rekordstora budget.

– Det är klart att det är frustrerande att inte få fortsätta jobba med det, säger hon.

För henne personligen svider avgången. Arbetet med den kulturbransch som drabbades hårt av corona har varit intensivt. Hon pekar stolt på två tavlor av Victoria Andersson som hänger i arbetsrummet – de har köpts in av Statens konstråd och Moderna museet, som fick 25 miljoner kronor var för att stötta samtidskonstnärer.

– Det känns lite fint, nu hänger den på väggen här, säger Amanda Lind.

I början av pandemin möttes hon dock av kritik från branschen, då flera menade att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser. Komikern Jonas Gardell krävde till och med att hon skulle avgå – en orättvis kritik, enligt Amanda Lind.

ANNONS

– Från dag ett har jag tagit strid för kulturens villkor både när det gäller restriktionerna och krisstöden. Sedan får man inte alltid sin vilja igenom. Det är förhandlingar inom regeringen och man kan inte alltid säga vad som sker utåt, säger hon.

TT: Vad önskar du att du hade gjort bättre?

– Jag hade önskat att pandemilagen införts tidigare. Jag gjorde vad jag kunde. Att den kom på plats var väldigt viktigt men hade det skett tidigare hade det underlättat för väldigt många, inte minst den första sommaren och hösten.

Pandemin inte över

Mest stolt är Amanda Lind över att hon "har tagit strid för kulturen". Pandemin lärde henne inte något nytt om kultursektorns villkor, menar hon, men hon tror att den gjorde de tuffa villkoren synliga för fler.

– Många konstnärer kämpar. De stöd som togs fram var inte helt anpassade för hur konstnärer verkar i dag. Oregelbundna anställningar, ofta låga inkomster, egenföretagare eller att man kombinerar egenföretagande med en anställning – allt det gjorde att många föll mellan stolarna.

Hon betonar att pandemin inte är över. Trots att restriktionerna har lättat har besökarna inte hittat tillbaka till kultursektorn. Den kommande regeringen måste arbeta med en långsiktig återhämtningsplan för kulturen.

– Vi har fått igenom många krisstödspaket som har varit avgörande för kultursektorns överlevnad, en rekordstor budget, flera viktiga konkreta reformer på plats som införandet av produktionsrabatter, stärkta konstnärsstöd, och stöd till regional kultur. Det gäller att hålla i det här nu.

ANNONS

En annan tråd som hon hoppas att hennes efterträdare tar upp är frågan om kulturens frihet, som har varit en av Linds hjärtefrågor.

– Det ska inte råda några tvivel kring att vem som styr på kulturdepartementet inte ska påverka vilken konst som skapas av det svenska kulturlivet.

Kandiderar till riksdagen

Amanda Lind slutar som minister men säger sig vilja fortsätta arbetet för fri kultur och allas rätt till kulturupplevelser.

– Det är frågor som jag har haft nära mitt hjärta i så många år. Så det kommer jag fortsätta att göra. Men i vilken form, det återstår att se.

Hennes plan är att kandidera till riksdagen i valet i höst.

TT: Har du en förhoppning om att bli kulturminister igen?

– Det skulle vara en ära att få vara Sveriges kulturminister igen – om jag ges möjligheten.

Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är 'frustrerande', menar Amanda Lind.
Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är "frustrerande", menar Amanda Lind. Bild: Duygu Getiren/TT

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

Fakta: Amanda Lind om:

... budgeten som lades fram av M, KD, SD:

– De har ju utgått från vår budget och inte gjort några neddragningar när det gäller kulturbudgeten. Alla partier behöver se att vi behöver satsa på kultur, och det var bra. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som konsekvent har prioriterat kulturen i förhandlingarna. Det har varit en kraft och en styrka för mig.

... hur det har varit att driva kulturpolitik under pandemin:

– Det som har varit tuffast är att se människor må dåligt under pandemin. Alla som drabbats av sjukdomen, men inom kultursektorn har människor också tappat jobbet, verksamheter har varit tvungna att lägga ner. Det har varit en enormt tuff situation för alla aktörer inom kulturen. Det har varit tungt. Men det har också gett mig kraft att kämpa.

... nuvarande situation för svensk kultur:

– Det är fortfarande väldigt tufft. Jag har dagligen kontakt med olika kulturaktörer som kämpar med situationen. Men jag är hoppfull. Vi har en rejäl budget för nästa år och många regioner och kommuner planerar att satsa. Det räcker inte bara med att staten satsar, det måste alla göra. Jag tror också att det har gått upp för många svenskar hur mycket kulturen betyder. Jag är glad att årets julklapp blev ett evenemang. Jag hoppas verkligen att svenska folket dels går och vaccinerar sig, så man kan fortsätta besöka kulturevenemang och dels ger bort ett kulturevenemang till sina nära och kära.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS