Fans håller en tyst minut utanför huset där sångerskan Amy Winehouse bodde. I dag är det tio år sedan hon avled av alkoholförgiftning.
Fans håller en tyst minut utanför huset där sångerskan Amy Winehouse bodde. I dag är det tio år sedan hon avled av alkoholförgiftning. Bild: Alberto Pezzali/AP

Winehouse hedrad på årsdagen av hennes död

Fans vallfärdade under fredagen till sångerskan Amy Winehouse tidigare hem i Londonstadsdelen Camden, på tioårsdagen av hennes död.

ANNONS

Sångerskan hedrades med meddelanden, blommor, ballonger och bilder både utanför fastigheten i norra London där hon hittades död i juli 2011 och vid en närliggande bronsstaty föreställande Winehouse.

– Jag blir aldrig trött på att lyssna på hennes musik. Hon är den mest begåvade singer-songwritern i sin generation. Varje gång jag hör hennes röst går det en rysning genom kroppen, säger pensionären Alan Trivette, 66, som hade på sig en skjorta med Winehouse ansikte och orden "Queen of Camden."

Med sin alltför tidiga död i alkoholförgiftning och efter år av kamp mot både missbruk och ätstörningar lade hon sitt namn till den så kallade "27-klubben", en grupp begåvade men problemtyngda artister vars liv tog slut i samma ålder.

ANNONS

I samband med tioårsdagen av stjärnans död har också en ny dokumentär släpps. I "Reclaiming Amy" är det framför allt den brittiska sångerskans mamma, Janis Winehouse, som berättar dotterns historia.

Syftet är att ge en mer nyanserad bild av Amy Winehouse, förklarade föräldrarna under en gemensam intervju med BBC.

"Det är först när jag ser tillbaka nu som jag inser hur lite vi förstod", säger Janis Winehouse i dokumentären.

Även Amy Winehouses pappa Mitch Winehouse vittnar om den stora maktlösheten som de upplevde inför dotterns missbruk.

"Det finns inget rätt eller fel. Bara familjer som själva kämpar med missbruk i familjen kan förstå detta", säger han.

En ensam ros hyllade minnet av Amy Winehouse, tio år efter hennes död. Statyn av den brittiska sångerskan står vid ingången till Camden Market.
En ensam ros hyllade minnet av Amy Winehouse, tio år efter hennes död. Statyn av den brittiska sångerskan står vid ingången till Camden Market. Bild: Alberto Pezzali/AP
Amy Winehouse hedrades med meddelanden, blommor, ballonger och bilder utanför fastigheten i norra London där hon hittades död i juli 2011.
Amy Winehouse hedrades med meddelanden, blommor, ballonger och bilder utanför fastigheten i norra London där hon hittades död i juli 2011. Bild: Alberto Pezzali/AP
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS