Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rörelsen för att frige Asap Rocky är stor. En av personerna som ställer sig kritisk till häktningen är USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Wallström: Asap Rocky ingen regeringssak

Utrikesminister Margot Wallström säger att regeringen inte lägger sig i häktningen av Asap Rocky.
– I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana ärenden. Jag har fullt förtroende för dem.

Under torsdagen uttalade sig USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski om fallet Asap Rocky i en lång intervju med DN. Han berättade bland annat att han har kontaktat UD och anser att Sverige borde titta närmare på fallet.

Utrikesminister Margot Wallström svarar nu på uttalandet. Hon påpekar att rättsväsendet – inte regeringen – hanterar rättsfall.

-Vi ska som inte ministrar lägga oss i hur man ska döma eller hantera dem som är häktade i Sverige.

Tidigare under fredagen stod det klart att Asap Rockys livvakt har gjort en motanmälan om misshandel, enligt Svenska Dagbladet. Mannen misstänktes först själv för misshandel, men avskrevs senare.

-Det har gjorts en motanmälan. Det är en bedömning som har gjorts utifrån det som syns på filmer, säger hans advokat Frida Wallin till SvD.

Motanmälan gjordes i samband med att livvakten förhördes av polis. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten gäller motanmälan ofredande och misshandel.

Utrikesminister Margot Wallström säger att regeringen inte lägger sig häktningsfall, utan att det ligger på rättsväsendets bord.. Bild: Fredrik Persson/TT

Söndagen den 30 juni befinner sig hiphopartisten Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, i Stockholm för en planerad konsert på festivalen Smash på Stockholms stadion två dagar senare. Artisten och hans entourage hamnar i bråk med ett par personer på öppen gata i centrala Stockholm.

Videoklipp på händelsen publiceras av den amerikanska nöjessajten TMZ. I klippet ser man bland annat hur en person som kan antas vara Asap Rocky brottar ned en annan person på marken. Efter att videoklippet fått spridning publicerar Asap Rocky två egna klipp på sitt Instagramkonto, där han skriver att han agerat i självförsvar eftersom personerna följt efter och provocerat honom och hans vänner.

Efter konserten på Stockholms stadion förhörs Asap Rocky av polis med anledning av söndagens händelse.

Onsdagen den 3 juli anhålls Asap Rocky, misstänkt för grov misshandel. Ytterligare tre personer anhålls, två av dem misstänka för grov misshandel, och en för misshandel.

Fredagen den 5 juli beslutar tingsrätten att Asap Rocky och ytterligare två personer ska häktas, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.

Asap Rockys svenska advokat Henrik Olsson Lilja överklagar häktningsbeslutet till både hovrätten och Högsta domstolen, men får avslag.

Asap Rocky och ytterligare två personer förväntas sitta kvar på Kronobergshäktet i Stockholm till åtminstone den 19 juli, då åtal ska vara väckt.

Under tiden i häkte har en rad internationella artister krävt att Asap Rocky ska släppas eller hotat med bojkott av Sverige.

Ett uppror på sajten change.org, som riktar sig till svenska myndigheter och kräver att Asap Rocky friges, har samlat in hundratusentals underskrifter.