Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Petter Wallenberg och Rainbow Riots India spelar på lördag på Stockholm Prides stora scen. Bild: Erik Simander/TT

Wallenbergs indiska musikprojekt intar Pride

För mindre än ett år sedan var homosexualitet olagligt i Indien. Nu uppträder Rainbow Riots India på Stockholm Pride som de första indiska artisterna på en internationell Pridescen.
Om du kan få folk att dansa, så kan du få dem att lyssna, säger Petter Wallenberg.

När Petter Wallenberg för två år sedan anlände till Bombay var hans blotta närvaro i den indiska mångmiljonstaden en brottslig akt. Han var där för att i Indien etablera Rainbow Riots, en organisation som han själv grundat och som världen över verkar för hbtq-rättigheter.

-Det som är så spännande med det här projektet är att det startade som en protest. När jag kom till Indien var jag kriminell, det var vi allihop. Under projektets gång har vi blivit en del av den här vågen av frihet i Indien, som vi nu firar med vårt projekt och vår musik, säger Petter Wallenberg.

Under tiden som han befann sig i Indien, den 6 september 2018, upphävde landets högsta domstol den lag som förbjöd homosexualitet. Indiens hbtq-rörelse kunde efter 157 år äntligen komma ut och Petter Wallenbergs musikprojekt Rainbow Riots India, som på lördag skriver historia på Stockholm Pride, kunde gå från protesterande till firande.

Föräldrarna grät i telefonen

Tropical Marca, Indiens första öppet queera rappare och en av medlemmarna i Rainbow Riots India, minns den där dagen med värme.

-Jag jobbade så jag visste inte vad som hade hänt. Mina föräldrar ringde upp mig och min mamma grät i telefonen och min pappa var i tårar resten av den dagen. Jag bara: “Har någon dött?”. Sedan gratulerade de mig. Jag jobbade vidare och grät, säger Tropical Marca.

-Det var en dag full av så mycket hopp – för det finns så mycket inom oss, så mycket talang. Vi har rösten, konsten och kulturen. Hbtq-personer är kända för den kreativa aspekten, för flärden och färgerna. Så det är vackert att vi nu kan slå ut våra vingar och flyga, fortsätter han.

Firar queerkulturen

Petter Wallenberg och Rainbow Riots India ställer sig på lördag på Stockholm Prides stora scen. Det blir första gången som indiska artister medverkar på en internationell Pridescen.

-Vi kommer att spela vårt album "Rainbow Riots India" för första gången. Det blir en milstolpe och det blir fantastiskt, säger Petter Wallenberg.

Albumet beskriver han som en mix av dansmusik, pop och hiphop, som flätas samman med indiska instrument och slagverk. Inspirationen hämtas i gamla Pride-dängor och i queerkultur från hela världen.

-Det kommer att bli en stor och färgglad show för att fira queerpersoner runt om i världen. Vårt mål med projektet är att nå utanför hbtq-världen. Vår musik är till för alla – musik är till för alla, säger Petter Wallenberg.

För Tropical Marca är musikprojektet en möjlighet som han aldrig hade kunnat drömma om. För mindre än ett år sedan bröt han ju mot lagen bara genom att vara sig själv.

-Nu ska vi göra det tydligt att vi existerar och få världen att se det, säger Tropical Marca.

Oskar Carlsson/TT

Petter Wallenberg och Tropical Marca, medlem i Rainbow Riots India och landets första rappare som är öppet queer.. Bild: Erik Simander/TT
Albumet "Rainbow Riots India", som släpptes förra veckan, får livepremiär på Stockholm Pride.. Bild: Erik Simander/TT

Petter Wallenberg är en svensk artist, författare och människorättsaktivist.

2013 albumdebuterade han med "Legends" under artistnamnet House of Wallenberg. Samma år släppte han även singeln "Love yourself test yourself" i samband med en kampanj som uppmanade till regelbundna hiv-tester. Låten fick ett stort genomslag såväl i Sverige som internationellt.

Som författare bidrog han 2007 till antologin "Bögjävlar". 2013 gav han ut reportageboken "Historien om Leila K".

Petter Wallenberg grundade 2012 Rainbow Riots, en organisation som verkar världen över för att hbtq-personer ska kunna leva fritt från fördomar, förföljelse och diskriminering.

2017 reste Petter Wallenberg till Indien för att etablera Rainbow Riots i landet. I juli 2019 släpptes albumet "Rainbow Riots India", som Petter Wallenberg skapat tillsammans med Indiens första sångare och dansare som är öppet hbtq.

På lördag uppträder Petter Wallenberg och Rainbow Riots India på Stockholm Prides stora scen.