Scen ur filmen 'Isolation', som regisserats av bland andra svensk-franske Olivier Guerpillon. Filmen premiärvisas på filmfestivalen i Venedig. Pressbild.
Scen ur filmen "Isolation", som regisserats av bland andra svensk-franske Olivier Guerpillon. Filmen premiärvisas på filmfestivalen i Venedig. Pressbild. Bild: Notorius Pictures/Fox in the Snow

Venedigpremiär för svenska samproduktioner

Från pandemiperspektiv till libanesiska berg. Flera svenska samproduktioner premiärvisas på årets upplaga av filmfestivalen i Venedig.

ANNONS
|

En av filmerna som får världspremiär på filmfestivalen i Venedig är episodfilmen "Isolation", där fem europeiska regissörer skapat varsin kort personlig dokumentär om pandemin, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Svensk-franske Olivier Guerpillon ("Medan vi lever") är medproducent och har regisserat det svenska bidraget.

"Det känns som en dröm för en regissör att få presentera sin film i Venedig, inte minst när den är så personlig som 'Isolation'. Som producent känns det också helt osannolikt att ha med två långfilmer i Venedig", säger han i pressmeddelandet.

Olivier Guerpillon är också, via sitt produktionsbolag Fox in the Snow, medproducent till Mounia Akls långfilmsdebut "Costa Brava Lebanon", som även den får världspremiär i Venedig.

ANNONS

Filmen, som fått stöd av bland annat Svenska Filminstitutet, är en samproduktion mellan Sverige, Danmark, Norge, Frankrike och Spanien och handlar om en familj som lämnar storstadslivet i Beirut för de libanesiska bergen. Den visas i festivalens nya officiella sektion Orrizonti Extra och har chansen att vinna såväl publikpris som Luigi de Laurentiis-priset för bästa debut.

På festivalen visas också den mexikanska filmen "Sundown" som samproducerats med bland annat Film i Väst, och Hagai Levis HBO-remake av Ingmar Bergmans tv-serie "Scener ur ett äktenskap", där svenska Filmlance är en av producenterna.

Filmfestivalen i Venedig äger rum 1–11 september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS