Lunds universitet har en dyrbar konstsamling. Arkivbild.
Lunds universitet har en dyrbar konstsamling. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Universitetets ovärderliga konst får ny lokal

Den dolda konstskatt Lunds universitet har är värd hundratals miljoner kronor. Här finns Rembrandt, Matisse, Léger och flera svenska mästare – och snart ska konsten bli mer offentlig med hjälp av en ny magasinsbyggnad.

ANNONS

– Det är ett stort och avancerat bygge, med höga krav på klimat och säkerhet, säger Annie Lindberg, tillförordnad chef för Skissernas museum, till Dagens industri.

Dagens magasin, vars adress hålls hemlig, rymmer Lunds universitets samling och konst som ägs av Skissernas museum.

Samlingarna innehåller verk av mästare som Rembrandt, Henri Matisse, Fernand Léger, Diego Rivera, Isaac Grünewald, Linn Fernström, Carl Fredrik Hill och Carl Milles.

Annie Lindberg är i slutfasen med att, tillsammans med en möjlig hyresvärd, besluta om nya lokaler. En förstudie i maj ska leda till en byggnad på 5 000 kvadratmeter.

Annie Lindberg säger att förhoppningen är att konsten ska bli mer synlig.

ANNONS

– I dag är det många som inte känner till samlingen, säger hon och tillägger att det är synd.

– Den är ju faktiskt skattebetalarnas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS