Anais Demoustier är aktuell i 'Alice och borgmästaren' som snart har Sverigepremiär. Senare i vår kommer också filmen 'Gloria mundi' där hon medverkar. Arkivbild.
Anais Demoustier är aktuell i "Alice och borgmästaren" som snart har Sverigepremiär. Senare i vår kommer också filmen "Gloria mundi" där hon medverkar. Arkivbild. Bild: Claudio Onorati

Ungt stjärnskott stöttar vilsen borgmästare

En film om en äldre man och en ung kvinna måste inte handla om kärlek och sex. Det är den franska filmen "Alice och borgmästaren" ett bevis på. Där möts en 60-årig man och en 30-årig kvinna som arbetskamrater – utan att det slår romantiska gnistor.

ANNONS

Anais Demoustier, som spelar filmens Alice, konstaterar att romanser mellan äldre män och unga kvinnor är en riktig filmkliché.

– Innan den här filmen hade premiär var det många som trodde att det var det som den handlar om, säger hon till TT.

Demoustier är 32 år gammal, men har redan varit med i 68 (!) kort- och långfilmer sedan debuten 2003. Hon har filmat med bland andra Michael Haneke och Francois Ozon, och hon tillhör den skådespelarskara som ständigt är med i Robert Guédiguians filmer. Senare i vår kan vi se henne i Guédiguians ”Gloria mundi”, men just nu är det ”Alice och borgmästaren” som gäller.

ANNONS

"Var aldrig orolig"

I den sistnämnda är det mycket dialog, men det var inget som avskräckte Anais Demoustier.

– Jag tycker om det. Jag tycker om det talade ordet, och jag var aldrig orolig över att det inte samtidigt skulle kunna bli filmiskt, säger hon.

I ”Alice och borgmästaren” möter vi Fabrice Luchini i rollen som borgmästaren som efter 30 år helt enkelt är tömd på idéer. Hans medarbetare får idén att anställa en ung kvinna som förhoppningsvis ska kunna stimulera borgmästaren och ge honom en välbehövlig skjuts.

Vilka inspirationskällor har man haft? Regissören Nicolas Pariser säger till TT att regissören Eric Rohmer är hans husgud och även Anais Demoustier berättar att hon beundrar mannen som gjorde klassiker som "Claires knä" och ”Pauline på stranden”.

– Det talades mycket, men det blev aldrig tråkigt. Och jag hoppas att vi lyckades göra en film som känns stimulerande.

Arbetar nästan jämt

Hon arbetar mycket, nästan jämt, säger hon – bara under 2020 kommer hon att göra fyra eller fem filmer.

– Men 68 titlar på imdb? Det låter oerhört mycket. Då måste väl de kortfilmer jag har gjort också räknas in?

Hon har gjort fyra filmer med den Marseille-baserade Robert Guédiguian, och hon är stolt och glad över att ha fått möjlighet att höra till dennes filmiska familj.

ANNONS

– Det är inte bara vi skådespelare utan också hela det tekniska teamet som alltid är detsamma. Det ger en oerhörd trygghet.

Hon säger att om Guédiguian ringer om en ny film behöver hon inte läsa manuset innan hon tackar ja. Det gör hon omedelbart.

– Det är samma med Francois Ozon. Jag litar helt på honom.

"Alice och borgmästaren" får svensk biopremiär den 24 januari.

Gunnar Rehlin/TT

Fabrice Luchini som borgmästaren och Anais Demoustier som dennes stöttepelare, filosofen Alice i 'Alice och borgmästaren'. Pressbild.
Fabrice Luchini som borgmästaren och Anais Demoustier som dennes stöttepelare, filosofen Alice i "Alice och borgmästaren". Pressbild. Bild: Njuta films
Anais Demoustier är ett av den franska filmens stjärnskott. Vid 32 års ålder har hon redan hunnit med att göra 68 filmer. Arkivbild.
Anais Demoustier är ett av den franska filmens stjärnskott. Vid 32 års ålder har hon redan hunnit med att göra 68 filmer. Arkivbild. Bild: Joel C Ryan

Född: 1987 i Lille i Frankrike.

Bakgrund: Debuterade i Michael Hanekes film "Vargens tid" 2002. Hon har sedan dess medverkat i ett stort antal filmer, däribland "L'enfance du mal" (2010), "Snön på Kilimanjaro" (2011) och "Marguerite et Julien" (2015).

Valdes ut som en av Europas "shooting stars" av European Film Promotion 2010.

Aktuell: I "Alice och borgmästaren" som snart får svensk biopremiär. I vår syns hon också i "Gloria mundi".

ANNONS