Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Unga i Vimmerby kommun ska få som sommarjobb att läsa böcker. Bild: Christine Olsson/TT
Unga i Vimmerby kommun ska få som sommarjobb att läsa böcker. Bild: Christine Olsson/TT

Unga får läsa böcker som sommarjobb

När Astrid Lindgrens värld i fredags meddelade att de tvingas stänga för säsongen förlorade hundratals ungdomar sina sommarjobb.
Beslutet fick Vimmerby kommun att tänka om och skapa nya möjligheter.

Nu erbjuder kommunen 45 unga att i sommar läsa böcker och få betalt för det, berättar Anna Mellergård, litteraturutvecklare för Kalmar län.

– När beskedet från Astrid Lindgrens värld kom var det en chock. Vi tänkte på alla ungdomar som blev arbetslösa, och då kom någon med den här idén. Jag ser det inte som en skoluppgift – det är ett uppdrag som vi ska ha nytta av, säger hon.

Ska inte gå att fuska

Enligt Anna Mellergård kommer ungdomarna att läsa tre böcker – en för 5–7-åringar, en för barn i mellanstadiet och en för den egna åldersgruppen. De ska sedan testa böckerna på någon i målgruppen och därefter skriva en recension.

Och det ska inte gå att fuska med läsningen.

– Vi ska prata med dem, de ska inte bara kunna hitta allt på nätet. Vi ska kolla upp att de verkligen har läst böckerna. Och så ska vi ordna läsecirklar där vi talar om böckerna – och man får ju inte betalt om man inte skrivit några recensioner.

"Mest positiva reaktioner"

Enligt Anna Mellergård har de flesta reaktioner efter att idén kläcktes i fredags varit av det positiva slaget, medan några tycker att ungdomarna i stället kunde ägna sig åt mer klassiska sommarjobb.

– Det är väl mest positiva reaktioner, men samtidigt tycker en del att vi i stället borde skicka ut ungdomarna för att plocka bär. Och det kan man väl absolut göra, men Vimmerby har fått ett kulturuppdrag av Kalmar län – och vi behöver hjälp och engagemang för att utveckla arvet efter Astrid Lindgren. Så jag ser det här som ett arbete.