Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Franz Körlof spelar Katarina Huss, polisaspirant och dotter till Irene Huss, som är polischef i den nya serien. Pressbild.
Karin Franz Körlof spelar Katarina Huss, polisaspirant och dotter till Irene Huss, som är polischef i den nya serien. Pressbild. Bild: Josef Persson

Tv-recension: Helt ok Huss för ny generation

När den unga Huss gör entré i det svenska polisserie-landskapet funkar det helt okej, mycket tack vare Karin Franz Körlof i huvudrollen. "Huss" når inte upp till "Tunna blå linjen", men å andra sidan ligger den långt från bottennappet "Unge Wallander".

Katarina Huss är ny aspirant på polisen i Göteborg. Hennes mamma Irene Huss är polischef, vilket givetvis gör att många kollegor tittar lite snett på Katarina. I det inledande avsnittet av "Aspiranterna" blir hon medlem i en utryckningsgrupp som leds av den hårde Johan, som gärna tummar på lagen för att sätta dit en skyldig.

Katarina känner genast att det är någonting som inte står rätt till i gruppen, något som har att göra med en våldsam anti-EU-demonstration ett halvår tidigare – då en av gruppens medlemmar skadades så allvarligt att han nu ligger i koma.

Vad hände under den där demonstrationen? Varför blir gruppmedlemmen Robert (Filip Berg) mer och mer som en tickande bomb? Varför håller gruppen på att slitas sönder? Och hur ska den nyfikna och idealistiska Katarina reagera på kraven om att hon ska hålla käften och hålla på kårandan?

Det här spåret är det intressanta med serien, som består av fem 90 minuter långa avsnitt. Nya "Huss" är en spinoff på Helene Turstens böcker om polisen Irene Huss (som också blev en serie tv-filmer med Angela Kovacs i huvudrollen, här spelas mamma Irene av Kajsa Ernst).

I övrigt är de här fem filmerna upplagda efter det beprövade systemet med "veckans fall", som de flesta liknande tv-serier har. Och de där fallen är i stort sett ointressanta och glöms bort lagom till nästa avsnitt. Jag hade gärna sett åtminstone en liten fortsättning på det upprörande dödsfall som avslutar den första filmen, men som det nu är nämns det inte igen.

Det sista avsnittet, "Kravallerna", ägnas åt vad som hände under kravallerna och de konsekvenser det har fått. Det är rätt spännande, även om det också känns aningen förutsägbart.

Karin Franz Körlof gör aldrig någonting dåligt, och om det är tänkt att hon ska återkomma som Katarina Huss tänker jag inte protestera. Ett plus får också Göteborgsmiljöerna. Det känns i alla fall som att de är äkta och det är skönt för en gångs skull med en svensk kriminalserie där inte Budapest eller nån baltisk huvudstad fått vara stand in för den äkta varan.

"Huss" är en helt okej serie. Den når inte upp till "Tunna blå linjen", men å andra sidan ligger den långt från bottennappet "Unge Wallander".

Gunnar Rehlin/TT

'Aspiranterna' är den första långfilmslånga delen av fem i den nya serien om Katarina Huss (Karin Franz Körlof).
"Aspiranterna" är den första långfilmslånga delen av fem i den nya serien om Katarina Huss (Karin Franz Körlof). Bild: Josef Persson

Genre: Polisserie

Premiär: "Aspiranterna" får premiär den 19 mars 2021 på Viaplay, därefter släpps en ny film varje fredag.

I rollerna: Karin Franz Körlof, Filip Berg, Kajsa Ernst med flera

Regi: Annika Appelin och Jörgen Bergmark.

Antal: Fem långfilmslånga avsnitt

Betyg: + + +