Peter Simonischek, regissören Maren Ade och skådespelaren Sandra Hüller vid Cannes filmfestival 2016.
Peter Simonischek, regissören Maren Ade och skådespelaren Sandra Hüller vid Cannes filmfestival 2016. Bild: Lionel Cironneau/AP/TT

"Toni Erdmann"-skådespelaren Simonischek död

Peter Simonischek, som spelade den excentriska pappan i filmen "Min pappa Toni Erdmann", har avlidit rapporterar tidningen The Guardian. Den välkände skådespelaren inom teater, film och tv blev 76 år.

ANNONS
|

Simonischek föddes i Graz i Österrike 1946 och fick sitt internationella genombrott i och med filmen som kom 2016. Den bitterljuva berättelsen om relationen mellan en practical joke-älskande pappa och hans dotter nominerades till både Bafta och Oscar och tog hem Fiprescipriset vid filmfestivalen i Cannes.

I hemlandet var Peter Simonischek mest känd för sitt arbete på landets teaterscener. Han tillbringade även lång tid i Tyskland, som fast anställd vid Berliner Schaubühne mellan 1979 och 1999. Han spelade varje sommar stora roller vid den berömda teaterfestivalen Salzburger Festspielen.

Parallellt hade Simonischek en filmkarriär och medverkade i en rad främst tyskspråkiga filmer under karriären. Den sista, "Der vermessene Mensch" hade världspremiär vid Berlins filmfestival i februari i år.

ANNONS

Peter Simonischek avled i hemmet i Wien efter en kort tids sjukdom. Han blev 76 år.

Den österrikiska kulturministern Andrea Mayer säger i ett uttalande att han var "ett av de stora namnen inom teater, film och tv under decennier. Hans död innebär en stor förlust för kulturvärlden."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS