Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kusinerna Guillaume Alric och Jonathan Alric utgör musikduon The Blaze. Bild: Thomas Johansson / TT
Kusinerna Guillaume Alric och Jonathan Alric utgör musikduon The Blaze. Bild: Thomas Johansson / TT

The Blaze vägrar blanda politik och konst

Kusinerna Jonathan och Guillaume Alric har på tre år blivit kända som "de där housemusikerna som gör filmiska musikvideor".
Nu berättar de om maskulinitet, kroppar och varför politik inte hör hemma i deras produktioner.

I början av 2016 släppte The Blaze låten "Virile" och en musikvideo där två unga män sjunger, dansar och kramas i en lägenhet i ett flervåningshus. Videon fick snabbt stor uppmärksamhet och väckte många frågor: Var männen i musikvideon ett par? Handlar den om "bromance"? Och vilka var den mystiska elektroniska duon bakom låten?

-Alla hade sin egen uppfattning och vi försöker att undvika att bara ge ett enda svar. Den kan handla om maskulinitet, om vänskap och om kärlek, säger Jonathan Alric.

-Ja, vi ville prata om mänsklighet. Men vi älskar att tänja på gränserna och utmana klichéer, säger Guillaume Alric.

Musik och film

Fokuset på film har funnits med sedan starten. Jonathan Alric har gått filmskola i Bryssel och Guillaume Alric har studerat foto. Och det bildmässiga är en del av grunden för hela det musikaliska projektet.

-The Blaze är både och, det går inte att separera. Det visuella är något som finns i all musik, när du hör klassisk musik till exempel, det är som att en knapp slås på i ditt huvud och du börjar se bilder, säger Jonathan Alric.

-Det har hänt att vi kommit tillbaka från att ha redigerat en video och ändrat på låten helt och hållet, säger Guillaume Alric.

Kroppar och droger

Det finns flera återkommande inslag i deras visuella verk. Ofta fokuserar de på människors kroppar och starka känslor, personer i tung sorg, stark glädje eller ilska, inte sällan röks det cannabis.

-Vi älskar att filma människor som mår bra i sin kropp, när de dansar och rör sig runt. Det är en del av hur vi uppfattar frihet, säger Guillaume Alric och fortsätter:

-Och för många har cannabis varit en del av ungdomen, det handlar inte om hitta ursäkter för att ta droger, det finns en frihetskänsla i det från en ung persons perspektiv.

Ej politiskt

De säger själva att de kan dras mot att utmana normer och klichéer, men de har aldrig haft någon politisk agenda. Det viktiga för dem är att skapa musik som når ut till alla samhällsskikt.

-Vi vill inte blanda politik och konst, säger Jonathan Alric och får medhåll av sin kusin.

-För mig är politik något som separerar människor. Det finns såklart bättre och sämre politik, men jag vill tala till alla. Oavsett kön, hudfärg och bakgrund. Det ska vara universellt, säger Guillaume Alric.

Med tanke på kusinernas stora intresse för film är det svårt att inte undra om de har några planer på att göra något längre projekt i framtiden.

-Vi trivs med att fokusera på vad som inspirerar oss för stunden. Kanske kommer jag att ringa Guillaume klockan fyra i morgon bitti om en idé för en spelfilm. Men just nu så vet vi inte, säger Jonathan Alric.

Elias Arvidsson/TT

Musik och film är två oskiljaktiga komponenter för The Blaze.. Bild: Thomas Johansson / TT
Musik och film är två oskiljaktiga komponenter för The Blaze.. Bild: Thomas Johansson / TT

Den franska musikduon The Blaze består av kusinerna Guillaume och Jonathan Alric.

Jonathan Alric har gått en treårig utbildning i filmskapande i Bryssel och har bland annat varit regiassistent för franska filmen "The Dealer" (2014).

Duon fick stor uppmärksamhet för debutvideon och låten “Virile” som kom 2016.

Släppte EP:n “Territory” 2016

Debutalbumet “Dancehall” kom 2018

Övriga musikvideor är “Territory”, “Queens” och “Heaven”.