Komikern Soran Ismail är föremål för en dokumentär där han får ge sitt perspektiv på att ha blivit anklagad för våldtäkt. Pressbild.
Komikern Soran Ismail är föremål för en dokumentär där han får ge sitt perspektiv på att ha blivit anklagad för våldtäkt. Pressbild. Bild: SVT

SVT släpper dokumentär om Soran Ismail

I SVT-dokumentären "Persona non grata" talar komikern Soran Ismail ut om anklagelserna mot honom och livet efter metoo.
– Vi tycker att det är intressant att skildra situationen som oskyldig i juridisk mening. Förundersökningen lades ner i brist på bevis, men han stod ändå anklagad i omgivningens ögon, säger Helena Olsson, beställare på SVT.

ANNONS
|

Soran Ismail anklagades för våldtäkt 2017 och har frivilligt valt att hålla låg profil offentligt sedan dess. Nu talar han ut och får ge sitt perspektiv, även om dokumentären "Persona non grata" inte undersöker sanningshalten i anklagelserna.

– Vi går inte in i skuldfrågan, det tycker jag är viktigt att poängtera. Det finns ingen ambition att skuldbelägga eller rentvå. Vi har erbjudit de kvinnor som anmälde honom att medverka om de hade velat, men de har tackat nej eller avstått från att svara. Det är en historia om hans situation ur hans perspektiv, säger Helena Olsson.

Beredd på kritik för ”Persona non grata”

I ett blogginlägg som publicerats för att förklara bakgrunden till dokumentären skriver SVT att "Persona non grata" är ett i en lång rad program som ur olika perspektiv skildrar metoo-rörelsen och dess efterdyningar.

ANNONS

Helena Olsson säger att SVT är beredd på kritik för publiceringen.

– Det är otroligt många kvinnor som bär på erfarenheten av att bli sexuellt ofredad eller utnyttjad, det visade ju metoo. Den här typen av innehåll är känsligt och också svårt rent utgivarmässigt. Dokumentären kommer att förarga och intressera tror jag. Men vi kan inte enbart orientera efter om något väcker diskussion. Det här är en noga övervägd publicering och vi vet vad vi gör. Vi tycker att den har ett publicistiskt värde.

Konsekvenser

Vilka frågor besvaras i "Persona non grata"?

– Vad det får för konsekvens att ha varit anklagad och att fortsätta leva sitt liv, utan fällande dom. Det kommer aldrig att se likadant ut för alla, men i hans fall blev det såhär.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS