Fredrik Gerttens dokumentärfilm 'Push' belönas vid Prix Italia. Pressbild.
Fredrik Gerttens dokumentärfilm "Push" belönas vid Prix Italia. Pressbild. Bild: Janice dAvila

Svensk dokumentär får specialpris vid Prix Italia

ANNONS

Tv-dokumentären "Push" tilldelas Signis special prize vid Prix Italia, ett pris om delas ut av the World Catholic association for communication till ett program som "bidragit stort med att främja mänsklig värdighet".

"Push" beskriver hur hyresgäster i olika städer i världen tvingas bort från sina hem när områden renoveras och gentrifieras. Filmen ställer frågan om vem som ska ha rätt att bo i världens städer.

"Fredrik Gertten är en av våra mest framstående dokumentärfilmsregissörer och både han och filmen är verkligen värda detta fina pris", säger Axel Arnö, tillförordnad programchef för SVT Dokumentär, i ett pressmeddelande.

Regissören Fredrik Gertten är på plats i Milano och för att ta emot priset.

ANNONS

"En stor glädje att vår film tar hem ett så klassiskt tv-pris. Det är en film som berättar om en politisk och ekonomisk verklighet som plågar medborgare i många länder. Jag hoppas förstås att filmen nu kan få möta en ännu större publik. Att samtalet om bostadskris och ojämlikhet fördjupas", säger han.

Prix Italia har tidigare belönat svenska produktioner som "Saraband" av Ingmar Bergman, "Hammarkullen" av Agneta Fagerström-Olsson och Nahid Perssons dokumentär ”Drottningen och jag”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS