Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.
Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Studieförbund utreder bidragsfusk

ANNONS

Studieförbunden i Sverige har genomfört interna granskningar för att komma tillrätta med bidragsfusk för sina studiecirklar. Medborgarskolan skriver i ett pressmeddelande att de har utsatts för systematiskt bidragsfusk i stora delar av landet.

"Det är tyvärr inte första gången vi upptäcker bidragsfusk i vår verksamhet. Vi har genom åren genomfört polisanmälningar som lett till åtal, fällande domar eller fortsatt är under polisutredning", säger Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.

Främst handlar det om grupper som har anmält studiecirklar i musikskapande och därigenom fått bidrag från studieförbunden. Under åren 2017–2019 handlar det om ungefär 130 000 timmar som anses vara felrapporterade.

Själva granskningen har kunnat göras genom att studieförbunden för första gången har tillåtits att samköra sina register för att upptäcka fusk med bidrag.

ANNONS

Ann Edliden/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS