Git Scheynius planerar för årets upplaga av Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Git Scheynius planerar för årets upplaga av Stockholms filmfestival. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT

Stockholms filmfestival vägrar ställa in

Pandemiåret 2020 blir Stockholms filmfestival en digital hybrid i mindre kostym än normalt.
– Vi vill inte ställa in. Men det här är det svåraste vi gjort, säger festivalchefen Git Scheynius till TT.

ANNONS

Går det att genomföra en filmfestival under rådande restriktioner mitt under en pandemi?

Budskapet från Stockholms filmfestival är tydligt:

– I höst har vi tänkt "nu jäklar". Vi vill inte ställa in något mer, säger festivalchefen Git Scheynius, som anordnat festival sedan 1990.

Under våren fick festivalen ställa in barnfilmssatsningen Junior med en veckas varsel. Den traditionella sommarbion fick läggas ned, liksom plan B, en drive-in-variant.

– Det gick inte att genomföra, vilket var en stor besvikelse

Mindre kostym

Men årets huvudfestival kommer av allt att döma att bli av, 11–22 november, om än i mindre kostym än vanligt. 75 nya filmer ska visas, jämfört med omkring de 150 som brukar erbjudas publiken.

ANNONS

– Vi kommer heller inte att ha några fysiska besök, i vanliga fall har vi omkring 100 regissörer och andra här. Men vi ska ha digitala besök i salongerna och jag tror att livesamtal kan funka bra och kännas nära, säger Git Scheynius.

Ett urval av festivalfilmerna kommer att erbjudas digitalt, även om det knappast kommer att gälla storfilmerna.

– Nej, de kommer inte att acceptera det men vi har många bra independentfilmer som kan visas digitalt och det är positivt att vi kan tillgängliggöra en del filmer för fler.

Lockar tillbaka publiken

Git Scheynius understryker att säkerheten är viktig och att det ska vara tryggt att gå på festivalens visningar, med distans och handsprit på plats.

Samtidigt hoppas hon att de rådande restriktionerna ska lätta, så att det kan blir fler än 50 personer i biosalongerna under festivalen.

– Vi är en av remissinstanserna i frågan och har lagt mycket tid på att ge feedback till myndigheterna och känner att det är viktigt att vi lockar tillbaka publiken nu, säger Git Scheynius och fortsätter:

– Någonstans är det rimligt att fråga sig om det farligaste man kan göra är att gå på bio, med tanke på Ikea och andra ställen där folk flockas.

ANNONS

TT: Hur klarar ni er ekonomiskt?…

– Någon vinst kommer det inte att bli, vi kämpar för att gå plus minus noll. Vi är helt beroende av det kulturstöd som kulturministern utlovat för 2020 men än så länge vet vi inte hur mycket vi kan få. Men vi kan inte vänta längre, vi måste sätta igång.

Sponsorer från näringslivet kommer att stötta festivalen även i år och framför allt känner Git Scheynius ett stort stöd från filmbranschen.

– Det är väldigt känslosamt på kontoret, vi har regissörer som ringer och gråter. De är glada över att de får chansen att visa sina filmer, nu när de är nya. Annars riskerar ju åratal av arbete att gå om intet.

Miranda Sigander/TT

Fakta: Stockholms filmfestival

Festivalen arrangerades för första gången 1990, då med David Lynchs "Wild at heart” som invigningsfilm, och är en av norra Europas största filmfestivaler.

Festivalen bjuder i år på 75 internationella kvalitetsfilmer och kommer också att dela ut utmärkelser till framstående filmskapare.

Årets festival äger rum 11–22 november och programmet i sin helhet ska presenteras den 20 oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS