Skådespelaren Max von Sydow tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award på Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Skådespelaren Max von Sydow tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award på Stockholms filmfestival. Arkivbild. Bild: Laurent Cipriani/AP

Stockholms filmfestival hedrar Max von Sydow

Stockholms filmfestival firar 30-årsjubileum med fokus på maffiaskildringar. Dessutom hedras den svenske filmgiganten Max von Sydow – som dock inte ser ut att komma på besök.
– Han har stöttat oss sedan dag ett och vi har längtat efter att få fira honom, säger Git Scheynius, festivalchef.

ANNONS

Den 90-årige skådespelaren, som medverkat i filmer som "Det sjunde inseglet" (1957), "Hannah och hennes systrar" (1985) och "Star wars: the force awakens" (2015) tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award.

– Han är en av världens främsta skådespelare, med en enorm närvaro och som kan spela i alla genrer. När vi startade festivalen så skrev han ett brev och frågade om han kunde bidra på något sätt. Det var väldigt överraskande, och fantastiskt.

Sedan dess har Max von Sydow suttit med i festvalens hedersjury. Han har dock aldrig varit fysiskt närvarande.

– Men han har faktiskt betalat medlemsavgiften i åtminstone 15 år, och när vi skapade Bronskortet så köpte han det också och pytsade in lite extra. Nu får vi acceptera att han ju ändå är 90 år och fortfarande upptagen. Vi får fira honom lite själva.

ANNONS

Fokus: Frankrike

Årets fokusland är Frankrike, 25 franska filmer finns i programmet, bland annat Céline Sciammas "Porträtt av en kvinna i brand", som blev väldigt omtalad i Cannes i våras. Regissören besöker festivalen och tilldelas även Stockholm Visionary award.

– Det känns väldigt roligt att fira vårt 30-årsjubileum med vårt hittills mest jämställda festivalprogram och att fortsätta lyfta fram talanger från hela världen, säger Git Scheynius.

Stockholm Achievement award går till den iranske skådespelaren och regissören Payman Maadi ("Nader och Simin – en separation"), som besöker festivalen med den actionspäckade polisthrillern "Just 6,5". Filmen ingår också i Spotlight-temat Maffia: organiserad brottslighet.

– Statsministern har ju sagt att vi måste tvinga tillbaka våldet. De filmer vi visar handlar om de kriminellas vardag och hur våldet fungerar, så jag uppmuntrar våra politiker att komma och se dem. Löfven och alla de andra är varmt välkomna, säger Git Scheynius.

Invigningsfilm blir som tidigare rapporterats Noah Baumbachs hyllade skilsmässodrama "A marriage story" med Adam Driver och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Som avslutningsfilm visas Taika Waititis nazistsatir "Jojo Rabbit".

Stockholms filmfestival äger rum 6–17 november.

Miranda Sigander/TT

Scarlett Johansson är dubbelt aktuell på Stockholms filmfestival. Dels i öppningsfilmen 'A marriage story', dels i avslutningsfilmen, 'Jojo Rabbit', här med Sam Rockwell till vänster. Pressbild.
Scarlett Johansson är dubbelt aktuell på Stockholms filmfestival. Dels i öppningsfilmen "A marriage story", dels i avslutningsfilmen, "Jojo Rabbit", här med Sam Rockwell till vänster. Pressbild. Bild: Larry Horricks
Liv Ullmann som Kristina och Max von Sydow som Karl Oskar i Jan Troells film 'Utvandrarna', som visas på Stockholms filmfestival för att hedra von Sydow. Arkivbild.
Liv Ullmann som Kristina och Max von Sydow som Karl Oskar i Jan Troells film "Utvandrarna", som visas på Stockholms filmfestival för att hedra von Sydow. Arkivbild. Bild: Skånereportage
Regissören Céline Sciamma besöker festivalen med sin film 'Porträtt av en kvinna i brand'. Hon tilldelas också Stockholm Visionary award.
Regissören Céline Sciamma besöker festivalen med sin film "Porträtt av en kvinna i brand". Hon tilldelas också Stockholm Visionary award. Bild: Folkets bio

1. "Knives out" av Rian Johnson. "The last jedi"-regissören har uppdaterat den klassiska pusseldeckaren och fyller det här Agatha Christe-doftande mordmysteriet med stjärnor som Toni Collette, Christopher Plummer och Daniel Craig.

2. "Porträtt av en kvinna i brand" av Céline Sciamma. Den bångstyriga adelsdamen Héloise ska få sitt porträtt målat. Det är 1760-tal och syftet är att få henne bortgift. Konstnären Marianne får uppdraget och snart slår det gnistor.

3. "Parasit" av Bong Joon-Ho. Med lika delar humor som svärta utspelas det här skruvade sydkoreanska dramat i mötet mellan två familjer i varsin ände av klassamhället. Tilldelades Guldpalmen i Cannes och lär komma långt även på Oscarsgalan.

4. "Om det oändliga" av Roy Andersson. Prisades med silverlejonet i Venedig och borde locka alla som uppskattat de tidigare filmerna i Anderssons absurda, stiliserade och svärtade trilogi.

5. "Monos" av Alejandro Landes. Colombias Oscarsbidrag utspelas på en bergstopp omgiven av djungel där åtta beväpnade barn vakar över sin amerikanska gisslan. Har kallats "'Apocalypse now' på svamp".

6. "The farewell" av Lulu Wang. Varm komedi som handlar om amerikansk-kinesiska Billi (Awkwafina) vars farmor är döende i cancer. Fast det har ingen berättat för farmodern. Har blivit publiksuccé på flera festivaler.

7. "The lighthouse" av Robert Eggers. Robert Pattinson och Willem Dafoe spelar fyrvaktare i ett hypnotiskt thrillerdrama som utspelas på en mystisk ö i New England på 1890-talet.

ANNONS