Skådespelaren Tord Peterson spelade i en lång rad filmer, bland annat 'Änglagård'. Arkivbild.
Skådespelaren Tord Peterson spelade i en lång rad filmer, bland annat "Änglagård". Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Skådespelaren Tord Peterson är död

ANNONS

Skådespelaren Tord Peterson har avlidit, bekräftar hans familj för TT. Han hade en lång karriär bakom sig och blev på senare år mest känd för rollen som Ivar Pettersson i "Änglagård"-filmerna.

Tord Peterson föddes i Stockholm och började först studera till ingenjör, men sökte till en teaterskola och började under mitten av 1950-talet spela på olika teaterscener i Stockholm. Han filmdebuterade 1956 och gjorde under åren en hel del biroller i film och tv. Han spelade även roller på Dramaten under sent 1980- och 90-tal.

Han nominerades till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i "Änglagård" 1994 och repriserade rollen som Ivar Pettersson i "Änglagård – andra sommaren" och "Änglagård – tredje gången gillt". Han spelade även i filmer som "Den goda viljan", "Juloratoriet", Populärmusik från Vittula" och senast "Skumtimmen" i regi av Daniel Alfredson 2013.

ANNONS

Tord Peterson avled efter en tids sjukdom. Han blev 94 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS