Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid torsdagens världsomspännande event 'Abba Voyage' avslöjades att bandet släpper ett nytt album.
Vid torsdagens världsomspännande event "Abba Voyage" avslöjades att bandet släpper ett nytt album. Bild: Fredrik Persson / TT

Sinding Larsen: "Det är pophistoria"

Reaktionerna på att Abba släpper sitt första studioalbum på 40 år är positiva.
– Jag tycker att det låter överraskande bra utifrån de låtar vi fått höra nu, säger Per Sinding Larsen till TT.

– Det är ju pophistoria, inte bara nationell utan även i högsta grad internationell, som skrivs i dag, säger SVT:s musikjournalist Per Sinding Larsen, som är på plats i London för att bevaka den sensationella Abbanyheten.

– Att göra ett nytt album efter nästan 40 år, det görs liksom inte. De är inte många som tävlar med Abba i den ligan.

TT: Hur tycker du att det låter?

– Abba tidigare var ju kända för att de följde bra med sin tid, men ändå var mer egna än vad folk kan tro med inslag av klassisk musik, folkmusik och ibland visa, säger Sinding Larsen och fortsätter:

– Nu tror jag att de har bestämt sig för att vara Abba och inte försöka uppdatera och modernisera sig och göra EDM eller trap eller något liknande, utan de gör det som de kan. Och jag tycker att det låter överraskande bra utifrån de låtar vi fått höra nu.

TT: Är det globalt hitmaterial?

– Ja, det tror jag faktiskt, svarar Per Sinding Larsen.

"Abba gör vad de vill"

När TT når musikjournalisten Stefan Wermelin med albumnyheten blir han förvånad.

– Jag blir lite tagen. Är det så bra, tänker man. Men grabbarna är ju duktiga på att skriva låtar, säger han, och konstaterar att Abba inte gör det för pengarna.

– Abba kan göra vad de vill. De har pengar. De behöver heller inte bevisa något, det har de redan gjort många gånger om. De gillar musik och tycker väl att det är roligt att träffas igen.

TT: Vad tror du om det kommande albumet?

– Folk har tjatat och längtat efter en Abba-platta. Om den inte är helt misslyckad, vilket jag inte tror, så kommer det att gå jättebra, säger Stefan Wermelin.

"Bra snurr på Tiktok"

Enligt musikjournalisten Tina Mehrafzoon är det uppenbart att det nya albumet är skrivet för Abbas mest hängivna fans som följt gruppen i decennier.

– Det här handlar inte om att kamma in poäng hos yngre, det handlar om att säga hej till fansen som har varit med, säger hon.

Men Abba flirtar också med den yngre publiken. Inför pressträffen skapade supergruppen ett eget konto på Tiktok.

– Herregud, nu är farmor och farfar på Tiktok. Å andra sidan har Abba bra snurr på Tiktok, säger Mehrafzoon och fortsätter:

– Det är intressant att se att deras musik lever vidare och hittar sig in till ungdomarna på de nya apparna. Det säger en hel del om deras musik. Den är odödlig.

"Otroligt välproducerade"

Carl Magnus Palm, som har skrivit flera böcker om Abba, blev väldigt överraskad över att de släpper ett helt album.

– Det ska bli väldigt spännande att höra det. Speciellt jullåten, säger han.

De två låtarna som hittills släppts säger han är otroligt välproducerade, vilket kunde förväntas.

– Det känns som att de är gjorda med själ, hjärta och engagemang. Jag tyckte bäst om "Don't shut me down". Den har mest energi och kändes mest vital, säger han och fortsätter:

– Att få höra Agnetha och Frida sjunga med Benny Andersson-musik på 2000-talet var en väldigt speciell blandning av dåtid och nutid.

TT: Var det något av det gamla Abba kvar?

– Ja, framför allt i harmonierna och körstämmorna och Abbas sound från de sista åren. Jag är inte säker, men det känns som att Benny Andersson kanske använt synthar från den tiden, säger Carl Magnus Palm.