Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linus Bylund (SD) anser att enskilda journalister bör kunna straffas av Granskningsnämnden. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Linus Bylund (SD) anser att enskilda journalister bör kunna straffas av Granskningsnämnden. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

SD:s Bylund: Straffa partiska journalister

Sverigedemokraten Linus Bylund vill att enskilda journalister ska kunna straffas för partiskhet. Det säger han i en intervju med tidningen Fokus, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

– Jag vill ju se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden. Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger Bylund, som är ledamot i förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR, till tidningen.

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar säger till Kulturnyheterna att Bylunds uttalande är en del av en medveten taktik för att få folk att ifrågasätta public services saklighet och opartiskhet. Konsekvensen, menar Redar, blir att tilliten till fakta vetenskap eller kvalitativ journalistik minskar.

– Det i förlängningen blir en fara för demokratin, säger hon.