Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slut med samtida konst i Sölvesborg? Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Slut med samtida konst i Sölvesborg? Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Sölvesborg prioriterar bort samtidskonst

Det blev som väntat: Sölvesborg kommer framöver att prioritera inköp av klassisk, tidlös konst framför utmanande samtidskonst. Det beslutades av kommunen under måndagen.

Sölvesborgs politiska styre med SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet fick som de ville. Fullmäktige röstade under måndagen igenom det kontroversiella handlingsprogram som bland annat innebär att kommunen kommer att prioritera klassisk, tidlös konst i stället för utmanande samtidskonst, skriver Blekinge Läns Tidning.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) understryker dock att nyare konst inte nödvändigtvis kommer att försvinna helt.

– Vi kommer att prioritera tidlös och klassisk konst framför utmanande samtidskonst, säger hon till BLT.

Handlingsprogrammet som klubbades igenom gäller fram till valet 2022. Samstyret i Sölvesborg – med Sverigedemokraterna i spetsen – fick inte medhåll av oppositionspartierna S, V och C, men kunde ändå konstatera att förslaget nu är ett faktum.

Rolf Hans Berg (SD), ordförande för fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg, berättade inför förhandlingarna att kommunen vill köpa in konst som "tilltalar det stora flertalet medborgare".

– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, sade han till SVT.