Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brittiska Royal Opera House får tillbaka sin målning av David Hockney. Arkivbild.
Brittiska Royal Opera House får tillbaka sin målning av David Hockney. Arkivbild. Bild: Sang Tan/AP/TT

Såld dyrgrip åter till brittisk opera

Brittiska Royal Opera House sålde sin David Hockney-målning för att rädda verksamheten under pandemin. I oktober gick den under klubban – till operans styrelseordförande.

När pandemin försatte brittiska The Royal Opera House i ekonomisk kris bestämde man sig för att sälja David Hockneys porträtt av den legendariske operachefen David Webster. Auktionen ägde rum i oktober. Ledningen hade hoppats få in 200 miljoner kronor men fick fick till slut 157 miljoner kronor från en då icke identifierad köpare.

Nu visar det sig att köparen är David Ross, miljardär och medgrundare till det brittiska mobiltelefonföretaget Carphone Warehouse, som också nyligen blev vald till operans styrelseordförande, skriver The Art Newspaper. Hans första åtgärd som styrelseordförande blir att låna ut tavlan till operahuset och därefter till National Portrait Gallery som öppnar igen efter renovering 2023. Därefter ska målningen åter till operan som ett långtidslån.

– Konsten har haft ett ofattbart svårt år, och många institutioner har tvingats ta extremt tuffa beslut för att överleva, säger Ross till Art Newspaper och framhåller att operan beslutade om försäljningen innan han blev medlem i styrelsen.

– Som ordförande för The Royal Opera House och National Portrait Gallery bryr jag mig mycket om att konsten ska vara så tillgänglig som möjligt och om dess värde för utbildning. Så jag bestämde mig för att delta i auktionen för att säkra målningen för den brittiska publiken, säger han.