Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Roman Polanski. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT
Roman Polanski. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT

Roman Polanski anklagas för övergrepp

Den franska skådespelaren och modellen Valentine Monnier anklagar demonregissören Roman Polanski ("Rosemarys baby", "Pianisten") för våldtäkt.
Polanski nekar till anklagelserna.

Monnier berättar för franska Le Parisien om händelsen, som ska ha inträffat i Polanskis skidstuga i Gstaad i Schweiz 1975, när Monnier var 18 år.

– Jag hade ingen relation till honom, varken personligen eller professionellt, och jag kände honom knappt, säger Monnier till Le Parisien.

– Han slog mig tills jag gav upp, och då våldtog han mig, fortsätter hon.

Monnier, som var verksam som både skådespelare och modell främst under 1980-talet, berättar att hon beslutade sig för att berätta om händelsen i samband med att Polanskis film ”J'accuse” börjar visas på franska biografer.

Polanski nekar själv bestämt till anklagelserna via ett juridiskt ombud, uppger Le Parisien.

Den kontroversielle regissören har tidigare tillbakavisat övergreppsanklagelser som riktats mot honom och kallat dessa för "absurda historier" från kvinnor han menar att han aldrig träffat.

Polanski greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände den sexuella handlingen men nekade till våldtäkt. Polanski flydde dock landet före domen och har hållit sig undan amerikanska myndigheter sedan dess.

Roman Polanski, 86, är en fransk-polsk filmregissör som ligger bakom filmer som "Rosemary's baby" (1968), "Chinatown" (1974) och "Bitter moon" (1992).

Roman Polanski greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände den sexuella handlingen men nekade till våldtäkt, och tillbringade 42 dagar i fängelse. Polanski flydde dock landet innan straffet hade förkunnats och har hållit sig undan amerikanska myndigheter sedan dess.

2017 utreddes Polanski för nya våldtäktsanklagelser, men åtalet lades ned av schweiziska åklagare.

2018 uteslöts Polanski ur Oscarsakademin med hänvisning till organisationens uppförandekod.

Regissören är just nu aktuell med filmen "J'accuse" om Dreyfusaffären.