Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick ställer in sin spelning i Saudiarabien. Arkivbild.
Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick ställer in sin spelning i Saudiarabien. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rebecca & Fiona hoppar av kritiserad festival

Dj-duon Rebecca & Fiona ställer in sin planerade spelning på Soundstorm i Saudiarabien efter att hård kritik riktats mot festivalen.

”Vi ställde in vår medverkan i början av veckan”, skriver de i ett meddelande till Expressen.

Andra svenska artister som är bokade till festivalen är Eric Prydz, Alesso och Swedish House Mafia-medlemmen Axwell. Nu uppmanas även de att ställa in och tänka om, rapporterar bland annat Dagens Nyheter och ETC.

Saudiarabiens regim har de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter.

I ett öppet brev tidigare i veckan i Washington Post vädjade Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, Justin Bieber att inte uppträda i Saudiarabien vid en konsert på ett formel 1-evenemang den 5 december.

MDL Beast Soundstorm anordnas i huvudstaden Riyadh mellan den 16 och 19 december, i samarbete med Saudiarabiens underhållningsmyndighet.

På människorättsorganisationen Amnesty är man inte förvånad över att landet väljer att anordna dessa typer av kulturevenemang.

– Det finns en stor risk med sådana här evenemang att man försöker skifta fokus från det som faktiskt pågår i landet. Det är svårt för mig att uttala mig om det är en medveten strategi eller en förhoppning från den saudiska regimen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty, i en intervju med Expressen.

Enligt henne förespråkar inte Amnesty en bojkott.

– Men väljer man, som artist, att åka dit och uppträda tycker jag att man har en skyldighet att sätta sig in och läsa på. Men även sprida kunskap till sina följare.

Eric Prydz är en av de svenska artister som är bokade på den saudiarabiska festivalen Soundstorm. Arkivbild.
Eric Prydz är en av de svenska artister som är bokade på den saudiarabiska festivalen Soundstorm. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT