Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman 'The night watchman'. Arkivbild.
Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman "The night watchman". Arkivbild. Bild: Dawn Villella/AP/TT

Pulitzerpriset för roman om USA:s urfolk

Den amerikanska författaren Louise Erdrich får årets Pulitzerpriserpris i kategorin fiktion för sin roman "The night watchman" (Nattväktaren).

Berättelsen utspelas på 1950-talet och handlar om behandlingen av USA:s ursprungsbefolkning. En av huvudpersonerna, Thomas Wazhashk, jobbar som väktare vid en fabrik nära Turtle Mountain-reservatet i North Dakota och inser att det lagförslag om "frigörelse" som är på väg till kongressen i stället innebär att urfolken fråntas sina rättigheter.

"En majestätisk, polyfon roman om ett samhälles ansträngningar att stoppa den föreslagna förflyttningen och elimineringen av flera infödda amerikanska stammar under 1950-talet, framställd med talang och fantasi", framhåller juryn.

Erdrich är född 1954, bor i Minnesota och har tidigare även tilldelats National Book Award. Hon är själv medlem i reservatet Turtle Mountain band of Chippewa där hennes farfar en gång var stamordförande. Hon driver också en fristående bokhandel, Birchbark Books, i Minneapolis.

Flera av hennes tidigare romaner finns översatta till svenska, bland annat "Bingopalatset" (1994).