Den 17 juni kommer Pet Shop Boys till Globen, Stockholm, under duons kommande greatest hits-turné. Pressbild.
Den 17 juni kommer Pet Shop Boys till Globen, Stockholm, under duons kommande greatest hits-turné. Pressbild. Bild: Phil Fisk

Pet Shop Boys har tröttnat på sitt hemland

Londonduon Pet Shop Boys har flyttat till Berlin – både fysiskt och musikaliskt. Trötta på sitt hemland har Neil Tennant och Chris Lowe låtit Berlin färga både ljud och texter på sitt nya album "Hot spot".

ANNONS

Även om de fortfarande bor i London köpte de för ungefär tio år sedan en lägenhet i Berlin. De åker dit för att skriva och dansar åtminstone ibland på techno-klubben Berghain, alltid på dagtid.

– Berlin är så olikt London, mycket mer utspritt och livstempot är långsammare. Det är fascinerande bara att gå runt, det finns ett klubbliv som vi brukade delta mer i än vad vi gör nu kanske, men det är en stad som liknar elektronisk musik. Det har varit ett bra ställe att skriva på, säger Neil Tennant, duons huvudsaklige sångare och textförfattare.

Fårhundar och ljung

Under arbetet med det nya albumet, deras 14:e, sålde han också lantstället i norra England som han haft i 20 år vilket resulterade i låten "Burning heather", något för Pet Shop Boys så ovanligt som en klassisk ballad om fårhundar och om att bränna ljung.

ANNONS

– Chris skrev det mesta av musiken och jag blev förvånad när det lät nästan folkmusikaktigt, men ändå elektroniskt, säger han och beskriver "Hot spot" som ett romantiskt album.

– Efter två kompletta dansalbum vågade vi ta med lite långsammare låtar den här gången, till och med en kärlekssång. Det handlar om människor i starkt emotionella tillstånd.

Klassisk Berlinstudio

"Hot spot" är till stora delar inspelad i den klassiska Hansastudion där David Bowie en gång spelade in "Heroes". Även om musiken är svalt elegant på det sätt som utmärker PSB beskriver Neil Tennant ljudet som mer analogt och "smutsigare" än på de två föregående albumen – därav valet av den suddiga svartvita omslagsbilden.

Åtminstone tre av låttexterna handlar också om den tyska huvudstaden, däribland "Wedding in Berlin" som duon skrev som bröllopspresent till två av sina vänner.

Däremot finns ingen av de djupt ironiska och politiska låtar med som de släppte för ett år sedan. Med "Give stupidity a chance" attackerade de Donald Trump och den brittiske konservative politikern Michael Gove och hans hårt kritiserade brexituttalande om att britterna fått nog av experter. "Intelligenta människor har sagt sitt, det är dags för de korkade att visa vägen" sjöng Neil Tennant.

– Det handlade om brexit, Trump och sociala medier som gör oss vansinniga. Där fanns också en väldigt sorglig låt om en flykting. Det var sånger som inte riktigt passade på "Hot spot" men det kändes viktigt att ge ut dem som ett slags statement, vi var tvungna att få det ur oss.

ANNONS

"Ett tacksamt fordon"

Även "Hot spot" andas samtid. Texten till albumets hitlåt "Dreamland" skrev Neil Tennant med en annan flykting i åtanke men också sig själv.

– Jag är så trött på mitt hemland. Politiken står mig upp i halsen, det är en dröm om en bättre värld precis som i "Somewhere over the rainbow". Popmusiken är en tacksam bärare av drömmar.

Erika Josefsson/TT

På den kommande turnén kommer Pet Shop Boys att uteslutande spela sina hits och blicka bakåt på ett annat sätt än tidigare. Arkivbild.
På den kommande turnén kommer Pet Shop Boys att uteslutande spela sina hits och blicka bakåt på ett annat sätt än tidigare. Arkivbild. Bild: Eduardo Verdugo

...om låten "Monkey business":

– Det är den starkaste danslåten som vi har gjort under hela vår karriär, du kan spela den direkt efter "Billie Jean" och känna att den håller.

– Den föddes när vi var i Austin Texas och träffade en man som kände igen oss och undrade vad vi gjorde där? "Vi ska spela" svarade vi och undrade vad han gjorde? "I'm here on monkey business, just playin' around", sade han och jag tänkte direkt: "en låt".

...om den kommande turnén , deras första greatest hits-turné någonsin (Globen, Stockholm, den 17/6):

– Jag kommer bara att stå där medan publiken sköter all sång. Publikens reaktioner gör att man aldrig blir uttråkad.

...sin personliga låtfavorit:

– Kanske "Being boring" som aldrig var en stor hit i England. Men jag kommer ihåg att jag spelade den på svensk tv, kanske var den en större hit hos er? Det är en aids-elegi, skriven till en av mina vänner som dog. Den väcker resonans i mig. När George Michael fick välja sin favoritlåt i radio valde han "Being boring".

...om sitt snart 40-åriga samarbete med Chris Lowe, vad är hemligheten?

– Vi tycker om att göra musik tillsammans och vi är båda lojala. Och vi kan göra allt inom Pet Shop Boys, vi kan skriva filmmusik, techno och en ballad om att bränna ljung. Det gör oss starka. Även jag tycker det är fantastiskt när jag tänker på det.

...om den kommande turnéns visuella uttryck?

– Vi kommer troliga att ha en del kostymbyten, men jag tror vi rör oss bort från videofilmer och laser. Vi kommer att röra oss bakåt i tiden.

Bildades 1981 efter att Neil Tennant och Chris Lowe träffats i en elektronikaffär i Chelsea och börjat göra musik. Bland gruppens hits märks "West End girls", "It's a sin", "Go west", "Always on my mind" och "Being boring".

Nya albumet "Hot spot" produceras av Stuart Price och kommer 24/1.

Den kommande turnén inleds 1/5 i Berlin. Den 17/6 spelar Pet Shop Boys i Globen, Stockholm.

ANNONS