Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn spelar huvudrollerna i C More-serien 'Nattryttarna'.
Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn spelar huvudrollerna i C More-serien "Nattryttarna". Bild: Johannes Berner/C More.

Ond ridlärare tung roll för Jonas Karlsson

Jonas Karlsson spelar en manipulativ ridlärare som begår övergrepp på unga flickor i nya C More-serien "Nattryttarna".
Det blev en tung inspelning.
– Efter att spelat en sådan här roll i ett halvår är man otroligt sugen på att göra dumma komedier, säger han.

Övergreppen på ett ridcenter utanför Stockholm på 1990-talet skakade Sverige och väckte en diskussion om hur det egentligen går till på hästgårdar runt om i landet.

Den 31 oktober är det premiär på tv-serien "Nattryttarna" som är baserad på händelserna.

Jonas Karlsson spelar huvudrollen som ridläraren Tommy, en karismatisk man som inte bara håller sin familj i skräck utan också utnyttjar unga flickor som ofta jobbar extra i stallet. Han väljer ofta ut flickor från trasiga familjeförhållanden som blir inackorderade på gården och får svårt att fly från sin plågoande.

"Väldigt utsatt"

Det går rykten på byn om vad som pågår på ridcentret, men det delar också grannarna i två läger. Det är många som inte vill tro på uppgifterna om det som händer hos Tommy och hans familj, så övergreppen kan fortsätta.

Jonas Karlsson har ingen egen erfarenhet av ridsport, men säger sig känna igen mekanismerna från sin bakgrund i teatervärlden.

– Jag har ju inte varit med om något i närheten av det här. Men när man brinner för något är man väldigt utsatt, säger han och fortsätter:

– När jag var ung var ju dramapedagoger ens hjältar. De kan ju allt, i det läget är man beredd att göra allt de säger. Så är det även i den här historien.

Serien utspelas på två plan, bland annat under perioden då själva övergreppen pågår. Men det finns också en parallellhandling flera år senare då Tommys vuxna dotter, spelad av Hanna Ardéhn, vill nysta upp vad det var som hände och sätta dit sin far.

– Jag tror att det är många människor som inte vill se vad som händer. Dels för att Jonas karaktär Tommy är en väldigt karismatisk person utåt sett. Det är många som tycker om honom och då blir det en sådan dissonans när det kommer fram annan fakta. Då är det lättare att bara ignorera, säger hon.

"Tungt emellanåt"

Det är inte första gången som Jonas Karlsson spelar en ond rollfigur på scen eller film, men inspelningen krävde sin man.

– Det här är ju naturligtvis en fantastisk roll. För en skådespelare är det precis de här rollerna man vill ha, när man verkligen får utmanas. Men det är klart att det också är tufft och det kräver väldigt mycket av en och nu hade vi ganska lång inspelning. Vi höll på i ett halvår så det blev rätt tungt emellanåt, säger han.

TT: Är det roligare att spela ond?

– Det beror alldeles på, men om man ska generalisera lite grann, kan det vara så att det finns lite mer bottnar i de rollerna. Men med det sagt, efter det att man spelat en sådan här roll i ett halvår då är man otroligt sugen på att göra dumma komedier.

"Nattryttarna" har premiär på C More den 31 oktober.

Jonas Karlsson gillar att spela 'onda' roller, men det var påfrestande att göra rollen som ridläraren Tommy. Arkivbild.
Jonas Karlsson gillar att spela "onda" roller, men det var påfrestande att göra rollen som ridläraren Tommy. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT.

Fakta: Skandalen på hästgården

"Nattryttarna" bygger på verkliga händelser. En ridlärare på en hästgård utanför Stockholm anmäldes i början av 1990-talet av fem elever för sexuella övergrepp och dömdes mot sitt nekande till 2,5 års fängelse.

P1-dokumentären "Hästgården" om historien fick Stora journalistpriset 2018.

"Nattryttarna" bygger på ridlärarens dotters berättelse. Hon gav härom året ut en bok om händelserna. Manuset till tv-serien är skrivet av Ulf Kvensler i samarbete med dottern. Ridläraren, som kallas för Tommy i serien, avled för några år sedan.

I rollerna: Jonas Karlsson, Hanna Ardéhn, Saga Samuelsson, Amanda Jansson och Melinda Kinnaman. Regi: Molly Hartleb.