Formgivaren och illustratören Lotta Kühlhorn tror att om roboten tar över omslagen kommer det bli kafékedja av allt. Arkivbild.
Formgivaren och illustratören Lotta Kühlhorn tror att om roboten tar över omslagen kommer det bli kafékedja av allt. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Om AI: "Det är slut nu, mitt jobb försvinner"

Lotta Kühlhorn har gett ansikte till mer än tusen böcker. Men med AI-genererade omslag på inmarsch i bokbranschen ser hon sitt yrke försvinna.
– Det kommer bli mer vanligt att bokförlagen använder AI-omslag, säger Mattias Boström på Lind & Co.

ANNONS
|

Illustratören och formgivaren Lotta Kühlhorn gjorde sitt första omslag till författaren Håkan Östlundhs debutroman "Sommarsnö", utgiven 1985.

Tusen bokomslag senare får hon en uppvisning i hur man tar fram en AI-genererad bild. Nyckelord som redaktion, 50-tal och Brooklyn skrivs in och en bild kommer fram.

– Jag minns att jag kände obehag, jag gillar inte idén att man ska kunna göra så här. Men han som visade det jobbar på förlag och han var eld och lågor.

AI-omslag

Säger man AI i bokbranschen blir det laddat. Författare, redaktörer och formgivare oroar sig för att bli ersatta av robotar. Det är ett så pass känsligt ämne att Mattias Boström på Lind & Co tror att andra förlag testar utan att nämna det.

ANNONS

– Vi är öppna med att vi testar i alla fall.

Han har gjort sina första AI-genererade bokomslag i samband med förlagets ljudboksutgivning av Sir Arthur Conan Doyles noveller om Sherlock Holmes.

– Det var för dyrt att anlita en formgivare för varje novell. På sikt blir det ett par tusenlappar man får in för en novell, så jag bestämde att nu kör vi AI, säger han och tillägger:

– Vi hade inte lagt ut det här på en formgivare. Alternativet hade varit att jag hade letat bland bilder från bildbank. Men det är svårt att hitta bilder med viktoriansk miljö och personer som inte känns utklätt.

Verktyg

Mattias Boström tror inte att AI kommer att beröva omslagsjobben från formgivarna. Däremot är han övertygad om att AI kan fungera som verktyg i skisstadiet i kommunikationen med formgivaren, och att exempelvis detaljer som är svåra att hitta kan AI-genereras fram som komplement.

Enligt Boström kommer det bli mer vanligt att bokförlagen använder AI för omslag.

– Det kommer att komma mer och mer, speciellt om man vill ha något lite konstnärligt och vackert, som inte föreställer något exakt.

Skaver

Lotta Kühlhorn tycker att det skaver.

– Det är flera saker. Dels tänker jag att nu är det slut. Mitt jobb kommer att försvinna och det gör mig ledsen. Dels blir jag förbannad. Hur har de fått ihop stilarna? De måste ha tankat ner massor med färdiga grejer och bokomslag av mig och kollegor, som får varken jobb eller betalt för det.

ANNONS

I dag arbetar två av hennes tre söner, alla från äktenskapet med Håkan Östlundh, med henne. Hur ser deras framtid ut, frågar hon sig ibland.

– De har precis kommit i gång och fått luft under vingarna. Jag vet inte, jag tänker att de antingen hittar något annat eller så kommer de formge något annat. Ett gammalt fint yrke är på väg att försvinna.

Bilden är AI-genererad, men texten är inlagd efteråt, enligt Mattias Boström på Lind & Co, som låtit AI-generera fram omslaget.
Bilden är AI-genererad, men texten är inlagd efteråt, enligt Mattias Boström på Lind & Co, som låtit AI-generera fram omslaget. Bild: Lind & Co

Fyra områden där AI-teknik använts

1. AI räddar Darth Vaders röst till eftervärlden.

James Earl Jones, som gör rösten till den onde rymdfiguren, är 92 år gammal. Filmmakarna har börjat använda AI-teknik för att säkra rösten till alla framtida filmer och tv-serier.

2. Beethovens sista symfoni färdigställd med hjälp av AI.

Ända sedan Ludwig van Beethoven dog 1827 har älskare av hans musik funderat över hur hans 10:e symfoni kunde ha blivit om kompositören fått leva lite till. AI-forskaren Ahmed Elgammal har med hjälp av avancerad teknik, artificiell intelligens, lyckats skapa de två sista satserna i symfonin.

3. Förintelseöverlevarna vittnar – som hologram.

Det kommer en tid då alla överlevande från Förintelsen har försvunnit. Men i ett nytt projekt förevigas deras berättelser med interaktiv AI-teknik.

4. Fejkad röst i Bourdain-film.

Regissören Morgan Neville har i ”Roadrunner: A film about Anthony Bourdain” skapat ett osminkat porträtt av stjärnkocken och tv-personligheten som gick bort 2018. Neville använde AI, för att skapa tre citat med Bourdains röst, vilket ledde till en het debatt i USA om vilka konstnärliga friheter en filmskapare egentligen kan tillåta sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS