Nationalmuseum köper Gallen-Kallela-verk

ANNONS

Nationalmuseum förvärvar verket "Modellstudie" av Akseli Gallen-Kallela, en av Finlands mest kända konstnärer som bland annat målat "Gumma med katt".

Gallen-Kallela, som avled i lunginflammation i Stockholm 1931, målade "Modellstudie" 1885 när han studerade vid den privata konstskolan Académie Julian i Paris.

Professor Onni Okkonen (1886–1962) skrev 1948 en omfattande konsthistorisk analys av Gallen-Kallelas konst och hyllade honom som konstnär men beskrev hans experiment med modellstudier lite mindre glädjeväckande. Samtidigt påminner Okkonen om att Gallen-Kallela aldrig skulle ha vuxit till en stor konstnär utan grundliga akademistudier.

"Det är viktigt att kunna visa konstnärernas utveckling från de tidigaste åren och framåt. Genom modellstudier, skisser och förstudier kan vi fokusera på den konstnärliga processen. Gallen-Kallelas 'Modellstudie' är ett strålande exempel på detta", säger Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson i ett pressmeddelande.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS