Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lagercrantz
David Lagercrantz "Mannen som sökte sin skugga" var den mest utlånade boken av en svensk författare på biblioteken i fjol. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Millennium"-roman i topp på utlåningslista

David Lagercrantz "Millennium"-roman "Mannen som sökte sin skugga" var den mest utlånade skönlitterära boken för vuxna, som skrivits på svenska, i fjol. Det meddelar Sveriges Författarfond som varje år sammanställer statistik av utlåningen i både folk- och skolbibliotek.

Tvåa på samma lista kom Malin Persson Giolitos "Störst av allt". När det gäller skönlitteratur i översättning hamnade brittiska Jojo Moyes "En andra chans" högst upp, följd av "Selfies" av danske Jussi Adler-Olsen. Fatima Bremmers bok om journalisten Ester Blenda Nordström var den mest utlånade fackboken 2018 och den barnbok som hade flest utlån var "Rum 213" av Ingelin Angerborn.

Angerborn tog även andraplatsen på listan över de barnböcker som lånats flest gånger med "Sal 305".

Tittar man på det totala antalet utlånade böcker, oavsett genre, hamnar författaren Martin Widmark i topp. Bland hans böcker finns till exempel bokserien om Rakel samt LasseMajas detektivbyrå.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring David Lagercrantz utlåning. Rätt är att han skrivit den mest utlånade skönlitterära boken för vuxna. Den mest utlånade författaren, totalt sett, var Martin Widmark.