Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liverpool har sedan 2004 funnits med på Unescos världsarvslista. Unesco har dock beslut att stryka staden från listan eftersom den inte har värnat om sina viktorianska hamnmiljöer. Arkivbild.
Liverpool har sedan 2004 funnits med på Unescos världsarvslista. Unesco har dock beslut att stryka staden från listan eftersom den inte har värnat om sina viktorianska hamnmiljöer. Arkivbild. Bild: Peter Byrne/AP/TT

Liverpool förlorar sin plats på världsarvslista

Liverpool är inte längre en del av FN-organet Unescos världsarv. Staden bedöms hantera sina unika miljöer vårdslöst.
Besvikelsen i Storbritannien är stor efter beskedet.

Den brittiska hamnstaden har i flera år fått bannor av Unesco för inte ta hand om sina världsarvslistade viktorianska hamnmiljöer. I stället för att värna sitt världsarv har man byggt nya hus och rivit gamla, rapporterar flera medier bland andra The Guardian.

Planer på en ny fotbollsstadium spelade också roll för beslutet som fattades av Unesco vid ett möte i Kina på onsdagen efter en två dagar lång diskussion. En omröstning där beslutet att stryka Liverpool med knapp marginal vann avgjorde saken.

Liverpool förlorar därmed sin placering efter blott 17 år på den prestigefyllda listan.

Beskedet rör upp känslor i staden, där borgmästare Steve Rotheram kallar beslutet "ett steg tillbaka" fattat av tjänstemän "på andra sidan jordklotet".

– Platser som Liverpool bör inte ställas inför valet mellan att bibehålla en världsarvsstatus eller väcka liv i områden som glömts bort – och de många arbeten och möjligheter som följer med det, säger han.

Även den brittiska regeringen säger sig vara "extremt besviken" över beslutet.

På Unescos världsarvslista finns över 1 100 kultur- och naturmiljöer som betraktas som särskilt enastående, skyddsvärda och med särskild betydelse för hela mänskligheten.

Det är tredje gången i historien en plats stryks från listan. Tidigare har en dal i Tyskland och ett naturreservat i Oman förlorat sin världsarvsstatus.

Liverpool får nu trösta sig med att den förblir The Beatles hemstad – med sin nya havsnära fotbollsarena.