Lasse Åberg tilldelas sin andra guldbagge. Den första fick han 1991 för sin roll i 'Den ofrivillige golfaren'.
Lasse Åberg tilldelas sin andra guldbagge. Den första fick han 1991 för sin roll i "Den ofrivillige golfaren". Bild: Pontus Lundahl/TT

Lasse Åberg: De senaste åren har varit tuffa

Lasse Åberg vinner Hedersguldbaggen på årets gala och kallar det "slutet på en epok". Många av hans vänner och kollegor har gått bort, bland andra Jon "Ole" Skolmen.
– Det är "suck", det känns som att någon flåsar en i nacken, säger regissören och skådespelaren.

ANNONS

Lasse Åberg har vetat om sedan i julas att han skulle tilldelas Hedersguldbaggen på årets gala. Han beskriver sig som både glad och tacksam, men någon vild festkväll är det inte tal om.

– Nja, jag vet inte. Jag ska börja med ett glas champagne, men man har inte samma festflås som när man var 75, säger han till TT.

I sitt tacktal nämnde han flera vänner som har gått bort, bland andra Jon Skolmen som spelade Ole Bramserud i "Sällskapsresan"-filmerna.

– De här åren har varit tuffa.

1991 tilldelades Lasse Åberg sin första och fram till nu enda Guldbagge, för bästa manliga huvudroll i "Den ofrivillige golfaren". Nu har han en plan för statyetterna.

ANNONS

– Jag ska placera dem bredvid varandra och döpa dem till Mimmi och Musse, säger han.

TT: Du beskrev det som slutet på en epok. Kommer du att medverka i någon mer film?

– Jag vet inte om jag orkar göra en omstart. Men som sagt, "life is unpredictable", det här möjligt att det händer någonting om det kommer en ny energisk filmskapare som tycker jag är lattjo i någon biroll, så varför inte, säger Lasse Åberg och fortsätter:

– Jag håller dörrarna öppna så länge jag kan stå upp.

Sofia Sundström/TT

Lasse Åberg får Hedersguldbaggen vid Guldbaggegalan.
Lasse Åberg får Hedersguldbaggen vid Guldbaggegalan. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS