Det olovligt uppförda konstverket 'Nimis' är ett av Skånes mest populära besöksmål. Arkivbild.
Det olovligt uppförda konstverket "Nimis" är ett av Skånes mest populära besöksmål. Arkivbild. Bild: Björn Lindgren/TT

Lars Vilks öppnar för att göra "Nimis" laglig

I årtionden har konstnären Lars Vilks olovliga byggnadsverk "Nimis" varit ett huvudbry för både länsstyrelsen och markägaren i skånska Kullaberg. Men nu öppnar konstnären för att förhandla om att göra konstverket lagligt.

ANNONS
|

Lars Vilks 40 år gamla konstverk "Nimis" är uppfört utan tillstånd i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne. Enligt konstnären själv har det tidigare inte varit aktuellt att gå igenom den process som krävs för att göra konstverket lagligt.

Men det kan vara på väg att ändras. Länsstyrelsen i Skåne har nämligen öppnat för att diskutera villkoren för det ovanligt långlivade svartbygget, något som P4 Malmöhus tidigare rapporterat om.

Även konstnären kan tänka sig att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Det här med att söka tillstånd är inte problemet. Det är villkoren för tillståndet som är det viktiga, säger Lars Vilks.

ANNONS

En förhandling och följande tillståndsprövning skulle i så fall bli en del av det konceptuella verket, menar Vilks. Gällande villkoren nämner han ett par områden där han i nuläget inte är beredd att kompromissa.

– Jag vill inte ha någon bestämd avvecklingsplan. Jag vill inte heller behöva göra ansökningar för underhållsarbete och reparationer. Jag håller inte på med pappersarbete, säger Lars Vilks.

"Nimis" har blivit ett av Skånes mest populära besöksmål. Men det otillgängliga konstverket har länge skapat problem för myndigheterna, bland annat då flera personer skadat sig när de ska ta sig dit.

Elina Perdahl/TT

En eventuell tillståndsprövning för konstverket 'Nimis' skulle i så fall bli en del av verket, enligt konstnären Lars Vilks. Arkivbild.
En eventuell tillståndsprövning för konstverket "Nimis" skulle i så fall bli en del av verket, enligt konstnären Lars Vilks. Arkivbild. Bild: Nikolai Linares/TT

Lars Vilks uppförde "Nimis" på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg 1980. Då det är olovligt uppfört så har det lett till återkommande juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna.

Verket är en träkonstruktion, byggd av drivved, plankor och grenar.

2016 eldhärjades en dryg fjärdedel av konstverket. När Vilks inledde arbetet med att återuppbygga det dömdes han för förseelse mot områdesskydd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS