Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen bröt inte mot lagen när man stängde biblioteken i Karlstad, enligt en dom i Förvaltningsrätten. Arkivbild.
Kommunen bröt inte mot lagen när man stängde biblioteken i Karlstad, enligt en dom i Förvaltningsrätten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lagligt att stänga bibliotek

Beslutet att coronastänga biblioteken i Karlstad den 21 december stred inte mot bibliotekslagen. Det slår förvaltningsrätten fast efter att en privatperson överklagat fritidsnämndens beslut. Stängningen innebar att allmänheten inte kunde besöka lokalerna men trots det hade tillgång till datorer och utskrifter på kommunens kontaktcenter och via närbiblioteken. Det gick också att låna och lämna tillbaka böcker "enligt vissa rutiner".

Enligt Carina Ludvigsson, rådman vid förvaltningsrätten, uppfyllde biblioteksverksamheten i Karlstad även under stängningen de krav på tillgänglighet som anges i bibliotekslagen.

"Kraven som handlar om att biblioteken ska verka för demokratin är allmänt hållna och mer av målsättningskaraktär. De ställer inte några konkreta krav på bibliotekens verksamhet som medför att kommunens beslut strider mot bestämmelserna", säger hon i ett pressmeddelande.