Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020 års Cornelisstipendiat. Arkivbild.
Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020 års Cornelisstipendiat. Arkivbild. Bild: FLT-PICA/TT

Kjell Höglund årets Cornelisstipendiat

Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund får årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på en halv miljon kronor.
– Jag blev mycket glad och mycket förvånad, säger han till TT.

ANNONS

"Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk" – så lyder motiveringen till priset till Höglund från juryn, som består av en representant från Aftonbladet respektive Expressen samt advokaten Anders Pethrus.

Stipendiet delades ut på lördagen.

– Jag hade inte väntat mig det här men jag blev mycket, mycket glad, säger Kjell Höglund till TT efter ceremonin.

Vad ska du göra med stipendiet?

– Det är väldigt mycket pengar. Clary (Höglund Heidenborg, hustru) och jag har inte kommit på vad vi ska göra än. Men självklart är det bra med ett tillskott.

ANNONS

Lång och brokig karriär

Kjell Höglund berättar att han alltid tyckt om Cornelis Vreeswijk som artist. Huruvida han verkat på något sätt verkat i Cornelis tradition kan han dock inte svara på.

– Det är möjligt. Men jag har aldrig tänkt så över huvud taget. Men jag har alltid gillat Cornelis, säger han.

"Genesarets sjö", "En stor stark", "Man vänjer sig" och "Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför" är några av de mest kända låtarna den egensinnige och mytomspunne Kjell Höglund skrivit under sin långa karriär.

Artisten gav ut sitt första av 14 fullängdsalbum redan 1971 – men har under sitt brokiga liv även skrivit en rad böcker med esoteriskt innehåll, avlagt en fil kand-examen i sociologi, pedagogik och praktisk filosofi – samt fyllt rollen som den jämtländska republikens officiella schaman.

"Jag känner mig klar"

Hans senaste album, "Pandoras ask", kom 2006 och det lär inte komma någon mer skiva. Kjell Höglund säger att han är klar med att skriva musik.

– Det blev mindre och mindre och till sist så blev jag klar. Jag känner mig klar helt enkelt. Det är underbart, förklarar han.

Den kultstatus Höglund uppnått under sin långa karriär har lett till att han också har fått en klubb uppkallad i sitt namn, Kväll Höglund i Stockholm, där man bara spelar artistens låtar.

ANNONS

Wille Crafoord har också skrivit en "bombastisk rockopera" baserad på artistens låtskatt, "Nattropolis", som i februari 2019 hade premiär på Höglunds stamhak i Västerås, där han numera bor.

Anna Grönberg/TT

Linus Brännström/TT

Fakta: Kjell Höglund

Albumdebuterade 1971 med "Undran". Har sedan dess släppt ytterligare 13 fullängdsalbum och 2 samlingsskivor.

Har bland annat tilldelats Fred Åkerström-priset och Ejnar Westling-stipendiet. Grammisnominerades 1992.

Kjell Höglund spelar inte offentligt sedan 2008, men gjorde under Visfestivalen i Västervik 2013 ett bejublat framträdande, då han framförde "Genesarets sjö" tillsammans med Johan Johansson. Han medverkade även i en hyllningskonsert till honom själv på Storsjöyran 2016.

Fakta: Cornelis Vreeswijk-stipendiet

Cornelis Vreeswijk (1937-1987) var en legendarisk nederländsk-svensk trubadur och kompositör. Sedan 1988 delas Cornelis Vreeswijk-stipendiet ut i hans namn.

Bland tidigare pristagare kan nämnas Monica Zetterlund, Stefan Sundström, Louise Hoffsten, Olle Ljungström, Thorsten Flinck och Lill Lindfors.

Prissumman för 2020 är 500 000 kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS