Kirk Douglas har dött– blev 103 år

Den amerikanske skådespelaren Kirk Douglas har avlidit, 103 år gammal. Det uppger hans son Michael Douglas. "Det är med stor sorg mina bröder och jag tvingas meddela att Kirk Douglas i dag har lämnat oss i en ålder av 103 år", skriver sonen på Instagram.

ANNONS
|

"För världen var han en legendar, en skådespelare från filmens gyllene era som levde långt in i sina gyllene år, en humanist vars engagemang för rättvisa och de sakfrågor han trodde på satte standarden vi alla försökte nå upp till", fortsätter Michael Douglas sitt inlägg.

Kirk Douglas föddes som Issur Danielovitch i staden Amsterdam i delstaten New York 1916. Han inledde sin karriär på Broadway, innan han gick in i marinen och deltog i andra världskriget.

På vita duken inledde han sin karriär i kriminalfilmer som "Skuggor ur det förflutna" på 1940-talet. Det stora genombrottet kom i boxningsfilmen "Champion" 1949, en film han Oscarsnominerades för, den första av sammanlagt tre nomineringar.

ANNONS

"Spartacus"

Oscarsstatyetten fick dock vänta till 1996, när han fick en hedersoscar. Bland andra utmärkelser han mottog märks presidentens frihetsmedalj – den högsta civila utmärkelsen i USA – och ett flertal priser för sin livsgärning på och utanför filmens värld.

Douglas var en av de första filmstjärnorna som bildade ett eget produktionsbolag, och en av de största i Hollywood som stod upp mot McCarthy-erans svartlistning. Han både producerade och spelade huvudrollen i filmen "Spartacus" 1960, och såg då till att den svartlistade Dalton Trumbo fick skriva manus.

– Jag tror att det var det viktigaste jag gjorde under hela min karriär, sade Douglas senare, enligt Variety, om filmen som också blev den som skådespelaren är mest känd för.

Spelade mot familjen

Totalt blev det nära ett hundra filmroller för Douglas, bland annat Stanley Kubricks "Ärans väg", Billy Wilders "Sensationen för dagen" och som Vincent van Gogh i Vincente Minnellis "Han som älskade livet".

I en av sina sista filmer, "It runs in the family" från 2003, spelade han mot såväl sonen Michael Douglas som dennes son Cameron Douglas och sin före detta fru Diana Douglas.

I mitten av 1990-talet drabbades Douglas av en stroke som bland annat förlamade delar av hans ansikte, och han drog sig tillbaka något. Vid sin död var Kirk Douglas gift med Anne Douglas. Han fick fyra söner.

ANNONS

"Han lämnar efter sig ett arv som kommer att bestå i generationer och ett liv som erkänd filantrop, som arbetade för att hjälpa människor och få fred på vår jord", skriver Michael Douglas och avslutar med:

"Pappa, jag älskar dig så mycket och jag är stolt över att vara din son".

Spielberg minns Douglas

Filmregissören Steven Spielberg minns Kirk Douglas med värme.

"Kirk behöll sin filmstjärnekarisma ända till slutet av sitt underbara liv och jag är hedrad över att ha varit en liten del av hans sista 45 år", säger Spielberg i ett uttalande.

"Jag kommer att sakna hans handskrivna brev och faderliga råd, och hans visdom och mod – även utanför hans fantastiska värv – är nog för att inspirera resten av mitt liv", fortsätter han.

"Älskade dig"

Filmskaparen och skådespelaren Rob Reiner hyllar Douglas för att denne utmanade svartlistningarna i Hollywood efter McCarthy-eran.

"Kirk Douglas kommer alltid att vara en ikon i Hollywoods gudavärld. Han riskerade allt för att bryta svartlistningen", skriver Rainer på Twitter.

Skådespelaren Jamie Lee Curtis citerar sin pappa Tony Curtis rollfigur Antonius i Kirk Douglas-filmen "Spartacus".

"Jag älskar dig, Spartacus, som den fader jag aldrig haft", skriver hon på Twitter tillsammans med en bild på de två filmstjärnorna tillsammans, och fortsätter:

ANNONS

"Jag hade en pappa och han älskade dig precis som världen älskade dig. Din passion, talang, politik, familj, konst, styrka. Jag växte upp med Douglas-pojkarna. All kärlek till Anne och hela hans familj från min".

"Alldeles för ung"

88-åriga skådespelaren Mitzi Gaynor, som spelade mot Douglas i filmen "Jagad av brudar" 1963, twittrar:

"Bravo, Kirk Douglas, för att ha levt ett så otroligt liv. Tack för att du så generöst delade med dig av din talang till oss alla. Filmen vi gjorde tillsammans kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta."

Actionhjälten Sylvester Stallone skriver på Instagram:

"Den siste giganten bland mina filmhjältar har gått vidare mot evig ära. Fantastisk konstnär vars like vi aldrig får se igen".

"Vi har förlorat ännu en alldeles för ung. Vila i frid, Kirk Douglas", skriver komikern Marc Maron om den 103-årige skådespelaren.

Kirk Douglas i en bild från 2017.
Kirk Douglas i en bild från 2017. Bild: Reed Saxon/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS