Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kadiatou Holm Keita är först ut i Melodifestivalen med låten 'One touch'. 'Det är helt sjukt alltså. Jag är så glad att jag har fått den chansen', säger hon.
Kadiatou Holm Keita är först ut i Melodifestivalen med låten "One touch". "Det är helt sjukt alltså. Jag är så glad att jag har fått den chansen", säger hon. Bild: Jessica Gow/TT

Kadiatou kämpar mot prestationsångesten

Kadiatou Holm Keita är först ut i den coronaanpassade versionen av Melodifestivalen. Största utmaningen är att hantera de egna prestationskraven.
– Jag är väldigt självkritisk, säger hon.

När Kadiatou Holm Keita spelade in demoversionen av bidraget "One touch" var det bara någon vecka kvar innan ansökan till Melodifestivalen skulle vara inskickad. Låten är skriven av bland andra Joy och Linnea Deb, som ligger bakom Måns Zelmerlöws Eurovisionvinnare "Heroes" från 2015.

19-åringen från Stockholm befann sig på källarvåningen i en skämtbutik när hon fick beskedet om att hon blivit antagen.

– Jag sprang som en galning ut ur butiken och till min bil så att jag kunde skrika utan att folk skulle tro att någonting hade hänt. Jag blev otroligt glad, berättar Kadiatou Holm Keita.

"Extrema kontraster"

Det har gått drygt två år sedan hon kom tvåa i TV4:s talangtävling "Idol". Direkt efteråt blev hon sajnad till ett stort skivbolag, samtidigt väntade sista året på gymnasiet.

– Det var sådana extrema kontraster, vi hade bott på hotell i tre månader och haft ett schema från måndag till söndag. Det var grejer konstant, öva, öva , öva. Plötsligt vaknar man upp och ska packa ihop.

Kadiatou Holm Keita berättar att det var svårt att veta vem hon skulle lyssna på i branschen.

– Jag var ganska vilsen i fyra–fem månader efteråt, och tänkte "shit, ska jag börja göra min egen musik nu?"

Vill inte jämföra sig

Nu är gymnasiestudierna avklarade och Kadiatou Holm Keita kan satsa heltid på musiken. Hon är först ut i den första deltävlingen, och möter bland andra Danny Saucedo, en av tävlingens stora favoriter. Hon ställs även mot schlagerveteranen Jessica Andersson och de tidigare vinnarna Arvingarna. Själv vill hon inte spekulera i vem som är den största konkurrenten.

– Jag vill bara att den här upplevelsen ska vara så bra som möjligt. Under hela min "Idol"-period jämförde jag mig med andra, jag tänkte "den kanske är bättre, eller den kanske sjunger bättre". Jag orkar inte hålla på att jämföra mig med andra. Jag vet vad jag ska göra och vad jag är bra på. Jag går bara upp där och kör mitt race.

TT: Har du höga krav på dig själv?

– Jättehöga. Jag är väldigt självkritisk och en otrolig perfektionist. Allting måste vara perfekt för att jag ska bli nöjd. Den delen måste jag nog jobba lite på.

Hur det skulle vara att vinna har hon knappt hunnit tänka på.

– Jag försöker att ta allting som det kommer, att varken sväva i väg eller bli för stressad. Jag vill alltid ha fötterna på jorden, säger Kadiatou Holm Keita.

När det kommer till karriärmålen siktar hon däremot mot stjärnorna.

– Jag vill bli en världsartist, och sjunga pop och r'n'b och göra musik.

Sofia Sundström/TT

Kadiatou Holm Keita debuterar i Melodifestivalen. Hon har tidigare tävlat i 'Idol'.
Kadiatou Holm Keita debuterar i Melodifestivalen. Hon har tidigare tävlat i "Idol". Bild: Jessica Gow/TT

Kadiatou Holm Keita är född 2001.

Hon tävlade i TV4:s "Idol" 2018, och slutade på en andraplats efter Sebastian Walldén. Samma år släppte hon sin första singel "Say something".

Nu är hon först ut i Melodifestivalens första deltävling. Låten "One touch" är skriven av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Anderz Wrethov.