Kvinnor som döms för förtal i efterdyningarna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskassan. Arkivbild.
Kvinnor som döms för förtal i efterdyningarna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskassan. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kändisar ställer sig bakom Förtalskassan

Kvinnor som döms för förtal ska inte behöva betala skadestånd till personen de pekat ut under metoo-rörelsen. Det skriver 35 personer inom kultur- och nöjesvärlden, som har skrivit under en debattartikel i Svenska Dagbladet, där de ställer sig bakom initiativet Förtalskassan.

ANNONS

Initiativet är politiskt obundet och samlar in pengar till de kvinnor som uttalat anklagelser inom ramarna för metoo-rörelsen och därefter dömts för förtal i samband med anklagelserna. Förtalskassan tar dock inte ställning till huruvida anklagelserna faktiskt är förtal eller ej.

"Förtalsdomarna har kommit med höga böter och villkorliga fängelsestraff. Det är en stark signal till ännu fler kvinnor att tystna och medför att vårt rättssystem i praktiken dömer kvinnor som berättar om övergrepp hårdare än förövarna som begått dem", skriver man i debattartikeln.

Bland dem som skrivit under finns Lo Kauppi, Merly Åsbogård, Veronica Palm, Anna Ardin, Kajsa Grytt, Sven Melander och Daniel Boyacioglu.

ANNONS

Åtgärderna som föreslås är bland annat att alla förtalsmål kopplade till metoo läggs ned, att polisen får utökade resurser för utbildning när det gäller att möta sexualbrottsoffer och de som "juridiskt påverkar utfallet" i sexualbrottsmål har utbildning i ämnet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS