Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johnossi, bestående av Oskar Bonde och John Engelbert, är aktuella med albumet
Johnossi, bestående av Oskar Bonde och John Engelbert, är aktuella med albumet "Torch/flame". Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Johnossi: Vi isolerade oss på en herrgård

Johnossi är tillbaka med ett femte album, "Torch/flame". Bandets storhet i Tyskland har lett till att de numera tillhör skivbolagets Berlinkontor.
– Sverige är som utomlands för oss, Tyskland är hemmamarknaden, säger John Engelbert på telefon från Berlin.

Inför förra albumet tvingades duon i Johnossi hantera att ena halvan, Oskar "Ossi" Bonde drabbats av utmattningssyndrom och sjukskrivning. Det fick John Engelbert att testa att skriva musik med andra. Men när inspelningarna av "Torch/flame" skulle dra i gång gjorde bandet tvärtom och isolerade sig i stället på en herrgård.

– Vi ville få en ganska rå och lite spontan känsla, att man har tryckt på "rec" vid ett magiskt tillfälle. Vi utnyttjade hela huset och satte upp gitarrförstärkare i en jordkällare. Ossi lade trummor i en salong med kristallkronor och vi spelade in i en trappuppgång för att få eko, säger John Engelbert.

"Riktig rockräv"

Albumet "Blood jungle" spelades in av producenter som tidigare hade jobbat med hiphopartister. Därför valdes i stället veteranen Pelle Gunnerfelt, medlem i bandet Fireside, till producent för "Torch/flame".

– Det var en utmaning att jobba med några som inte kom från samma värld som vi, de fokuserade på beats och skapade musik i datorn. Nu ville vi ha en riktig jävla rockräv, med utpräglad smak. Vi har inte jobbat med Pelle tidigare, men han och vi har snackat om att göra det i en massa år, säger John Engelbert.

Gitarrbaserad rockmusik är fortfarande populärt i Tyskland. Där har Johnossi en trogen publik, som även köper fysiska skivor. Att de flyttade över från det svenska till det tyska huvudkontoret blev ett naturligt steg.

– Vårt skivkontrakt hade gått ut och vi skulle signa ett nytt. Då ville vi ha ett upplägg där vi fokuserar på Tyskland eftersom det är här vi är mest och är störst. Det blev roligare att ha Berlin som bas i stället för Stockholm, också för att det är en större apparat här, säger John Engelbert.

Problemen med manipulerade strömningssiffror på Spotify hinner avhandlas under intervjun. Det är "fucked up", enligt Engelbert, som tror att fler börjat bli medvetna om att det inte nödvändigtvis finns ett samband mellan lyssningar på strömningstjänster och faktiska fans.

– Här i Tyskland köper folk fortfarande cd-skivor och vi sitter och signerar sådana som ska ut i butikerna, det gör man inte hemma längre. Samtidigt är jag ingen bakåtsträvare, jag skiter totalt i cd-skivor och har slängt alla mina. Men jag kan tycka att det finns något fint i hur man konsumerade musiken förut. När man hade lagt pengar på ett album gav man det fler lyssningar och en större chans, säger han.

Ett till album

Efter 16 år i branschen är det lätt att bli bekväm. Samtidigt är Johnossi ett band som inte hymlat om saker som depressioner och utbrändhet.

– Jag och Ossi har varit öppna med att vi haft problem med ångest och depressioner. När båda är lite i en svacka så har inte vi någon lust att göra någonting. Det har påverkat oss ganska mycket i perioder, men det är ju så livet är.

TT: Har ni funderat på att lägga gitarren eller trumpinnarna på hyllan?

– Vi har världens bästa jobb. Jag skulle inte kunna göra något annat och hade antagligen blivit deprimerad på ett vanligt jobb. Jag har inte haft det på 17 år. Men jag har svårt att se oss hålla på dinosaurielänge, vi hade nog fått spela lite lugnare musik. Man orkar inte hoppa runt och sjunga starkt för evigt. Men vi har ett tag till i oss och kommer definitivt med ett album till, det är redan bestämt.

Ann Edliden/TT

Inför inspelningen av nya albumet "Torch/flame" hyrde Johnossi in sig på en herrgård och byggde upp en tillfällig studio. Pressbild. Bild: Fredrik Skogkvist
Inför inspelningen av nya albumet "Torch/flame" hyrde Johnossi in sig på en herrgård och byggde upp en tillfällig studio. Pressbild. Bild: Fredrik Skogkvist
Johnossi släpper albumet "Torch/flame" den 28 februari. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Johnossi släpper albumet "Torch/flame" den 28 februari. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rockduo bildad 2004 i Saltsjöbaden utanför Stockholm av John Engelbert, född 1982, och Oskar "Ossi" Bonde, född 1979.

Albumdebuterade 2006 med en självbetitlad skiva. Har sedan dess släppt albumen "All they ever wanted" (2008), "Mavericks" (2010), "Transitions" (2013) och "Blood jungle" (2017).

Den 20 mars inleds en Tysklandsturné och i april kommer duon till Sverige. 14/4 Stockholm, 16/4 Örebro, 17/4 Södertälje, 18/4 Karlstad, 23/4 Åre, 25/4 Sundsvall, 30/4 Norrköping, 1/5 Oslo, 2/5 Göteborg, 7/5 Malmö, 8/5 Lund, 9/5 Helsingborg, 15/5 Uppsala, 16/5 Gävle.