Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

'Skräckmästaren' John Carpenter ägnar sig mer åt filmmusik än filmskapande nu för tiden. Tillsammans med sin son Cody och kompositören Daniel Davies har han tonsatt skräckfilmen 'Halloween kills'. Arkivbild.
"Skräckmästaren" John Carpenter ägnar sig mer åt filmmusik än filmskapande nu för tiden. Tillsammans med sin son Cody och kompositören Daniel Davies har han tonsatt skräckfilmen "Halloween kills". Arkivbild. Bild: Barry Brecheisen/AP/TT

John Carpenter älskar att tonsätta mord

När John Carpenter gjorde lågbudgetskräckfilmen "Alla helgons blodiga natt" 1978 hade han ingen aning om vilken succé den skulle bli.
43 år och otaliga uppföljare senare är han kvar i mördaren Michael Myers våld ‒ som kompositör till filmen "Halloween kills".

För 43 år sedan förändrade John Carpenter filmhistorien.

Med lågbudgetfilmen "Halloween" skapade han "slasher"-genren, och sedan dess har skräckfilmen varit befolkad av knivbeväpnade mördare som jagat skräckslagna tonåringar.

‒ Jag har alltid tyckt om skräck, jag ser det mesta. Tyvärr är det få filmer numera som är riktigt, riktigt bra, säger Carpenter till TT.

Lågbudget blev kioskvältare

"Halloween" (med den svenska titeln "Alla helgons blodiga natt") var John Carpenters tredje långfilm som regissör. Den kostade drygt 2,6 miljoner kronor att göra och inbringade mer än 400 miljoner kronor, vilket gör den till en av alla tiders mest lönsamma filmer, sett i relation till produktionskostnaden.

Under åren har det kommit en rad uppföljare, men utan Carpenter som regissör. Däremot har den musik han skrev till första filmen återanvänts, och till den remake som kom 2018 bearbetade han den.

Det har han gjort även till nu bioaktuella uppföljaren "Halloween kills", tillsammans med sonen Cody och kompositören Daniel Davies.

‒ Vi har gjort musiken mörkare, säger John Carpenter.

‒ Vi tog originalmusiken och förnyade den, vi förde in den i nutid. Jag är mycket glad över hur det låter. Jag har varit involverad i "Halloween kills" och den remake av "Halloween" som kom 2018, men bara som medproducent. Jag har kommit med idéer och kommentarer, men bara om de har frågat mig. I annat fall har jag hållit mig ur vägen.

Myers mördar igen

I "Halloween kills" går den maskerade mördaren Michael Myers åter genom den lilla staden Haddonfield och lämnar en rad döda kroppar efter sig i jakten på sin syster Laurie (Jamie Lee Curtis).

Nästa år kommer filmen "Halloween ends" – men är det verkligen slutet?

Carpenter skrattar.

‒ Min filosofi är enkel: så länge nåt drar in pengar kommer det inte att sluta. Sedan beror det självfallet på vem som regisserar. Och om Jamie är med. Hon är oerhört viktig.

Just nu jobbar han, Cody Carpenter och Daniel Davies med musiken till "Halloween ends". John Carpenter hoppas också snart kunna ge sig ut på konsertturné igen, och ja, han hoppas Skandinavien får plats på turnélistan.

Han har inte regisserat en långfilm sedan 2010, men säger att han hoppas kunna göra det snart igen.

‒ Fast jag kan inte säga något om det än.

‒ Men tänk på att jag är gammal och trött. Jag har min musikkarriär nu, det är underbart. Att spela in film är ett tufft jobb.

Han säger att det inte skulle falla honom in att titta på någon av alla de filmer han gjort.

‒ Aldrig i livet. Jag skulle bara sitta och tänka ”det där kunde jag ha gjort bättre”. Det vill jag inte vara med om.

Fakta: John Carpenter

Född 1948 i Carthage, New York.

Långfilmsdebuterade som regissör med science fiction-filmen "Dark star" 1974.

Följde upp den med hyllade kultfilmer som "Attack mot polisstation 13" och "Alla helgons blodiga natt".

Samarbetat med skådespelaren Kurt Russell i en rad filmer, som "Elvis", "Flykten från New York", "The thing", och "Big trouble in Little China".

Känd för att tonsätta sina filmer med stämningsfulla, syntbaserade, kompositioner.