Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JK Rowlings nya bok, 'Julegrisen', är inspirerad av hennes son Davids kärlek till sitt favoritgosedjur. Arkivbild.
JK Rowlings nya bok, "Julegrisen", är inspirerad av hennes son Davids kärlek till sitt favoritgosedjur. Arkivbild. Bild: Evan Agostini/AP

JK Rowlings nya juläventyr: "Inga trollspön"

JK Rowling har lämnat Harry Potter-universum i sin nya barnbok "Julegrisen". Den utspelas i juletid och handlar om en pojke, Jack, och hans älskade gosedjur Lilla Gis som plötsligt försvinner.

Boken, som på engelska heter "The christmas pig", vänder sig till barn från sex år och publiceras i ett 20-tal länder världen över.

I en frågestund med sitt förlag, som skickats ut som ett pressmeddelande, säger författaren att hon länge sökt efter en lämplig julhistoria och nu hittat rätt. Sin huvudperson Jack beskriver hon som "modig, kärleksfull och lite vilse".

Inspirationen till historien kommer från JK Rowlings egen son David och hans favoritgosedjur. Och lite magi tycker JK Rowling också att berättelsen innehåller, om än inte på samma uttalade vis som i "Harry Potter"-böckerna.

"Du får ge dig in i en värld som har sina alldeles egna speciella magiska lagar och det finns magi på julafton, men det finns inga trollspön och trollkarlar", säger hon i pressmeddelandet.