JK Rowlings första bok om Harry Potter gavs ut 1997 i Storbritannien. Två år senare gavs den ut på svenska, översatt av Lena Fries-Gedin. Arkivbild.
JK Rowlings första bok om Harry Potter gavs ut 1997 i Storbritannien. Två år senare gavs den ut på svenska, översatt av Lena Fries-Gedin. Arkivbild. Bild: Lefteris Pitarakis

Janice och Gardell i "Potterpodden"

ANNONS

För att uppmärksamma att det har gått 20 år sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska lanseras "Potterpodden – Harry Potter bok för bok".

Medverkar gör bland andra artisten Janice, författaren Jonas Gardell och skådespelaren Björn Kjellman; den sistnämnde läste in hela serien som ljudböcker. Podcasten leds av journalisten Marie Birde.

"Att höra om hur mycket folk har investerat i Harry Potter har varit så spännande. De har byggt sin identitet på den och analyserat vartenda ord i böckerna – och det har också gjort att jag sett böckerna på ett nytt, kanske mer upplyst sätt", skriver Marie Birde i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Potterpodden – Harry Potter bok för bok" har premiär den 24 augusti och ges ut av Storytel och Rabén & Sjögren. Ett nytt avsnitt läggs upp varje lördag till och med den 5 oktober.

Janice är en av gästerna i 'Potterpodden – Harry Potter bok för bok'. Arkivbild.
Janice är en av gästerna i "Potterpodden – Harry Potter bok för bok". Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
ANNONS