Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sweden Rock planerar för att dra i gång i juni, om restriktionerna tillåter. Arkivbild.
Sweden Rock planerar för att dra i gång i juni, om restriktionerna tillåter. Arkivbild. Bild: Hanna Franzén/TT

"Inte helt orealistiskt" med festivalsommar

Urkult har redan ställt in – samtidigt laddar festivaljättarna med stora dragplåster och biljettsläpp. Men blir det någon festivalsommar i år?
– Det är inte helt orealistiskt, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

De klassiska festivalområdena stod tomma under förra sommaren till följd av pandemin. I stället laddade arrangörerna om för 2021 – publiken fick behålla sina biljetter och många artister blev ombokade.

Nu är smittspridningen större än någonsin, men arrangörerna sätter sitt hopp till vaccinet – de flesta i alla fall. Urkult, Sollefteåfestivalen som är inriktad på folk- och världsmusik, har redan ställt in.

– I och med att det är så osäkert huruvida det kan ske kulturevenemang av det här slaget känner vi att vi inte kan börja använda våra ekonomiska resurser nu. Vi vill stänga igen och spara så att det kan bli en festival när det finns lite fler garantier att det går. Det är vår enda inkomstkälla, säger Malin Spjuth, bokare och samordnare på Urkult.

Flockimmunitet krävs

Lollapalooza, som ska äga rum i Stockholm i början på juli, säljer redan biljetter och lockar med artister som Post Malone, Kendrick Lamar och Pearl Jam. Sölvesborgfestivalen Sweden Rock planerar att öppna portarna den 9 juni och har släppt 83 akter, men inga nya biljetter. Håkan Hellström, som tidigare har slagit publikrekord på Ullevi med drygt 70 000 personer, ska enligt planerna spela på Göteborgsarenan under fyra kvällar i augusti.

Men kan musikevenemang av den här kalibern äga rum i sommar?

– Det är inte helt orealistiskt, men det finns osäkerhetsfaktorer, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Det skulle kunna vara realistiskt om alla, eller tillräckligt många, hinner få vaccin och att vaccinen är tillräckligt effektiva så att vi uppnår flockimmunitet. Om vi lyckas trycka tillbaka smittspridningen i samhället tillräckligt mycket så kan det vara realistiskt att ordna så här stora evenemang, säger han.

FHM: Går inte att säga

Hur många vaccinerade som krävs för att uppnå flockimmunitet är inte klart, men man räknar med någonstans mellan 60 och 70 procent, uppger Arnberg.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vill däremot inte ge några besked.

– Det kommer att bero på hur smittan ser ut i befolkningen och hur vaccinationerna har slagit igenom. Det går inte att säga ännu.

Umeåfestivalen Brännbollsyran är planerad till början av juni, men enligt festivalgeneralen David Arkhult är man öppen för att flytta festivalen till sensommaren.

– Vi stänger inga dörrar, man måste vara flexibel, förutsättningarna ändras varje vecka, säger han.

TT: Hur skulle en till inställd musiksommar påverka er och branschen?

– Många har överlevt på grund av kulturstödet men det kan inte pågå i all oändlighet. Men det vore en tuff ekonomisk smäll såklart, och flera kommer kanske att ge upp om de inte får köra två somrar i rad, säger David Arkhult.

"Följer utvecklingen"

När TT söker de större arrangörerna vill de flesta inte ställa upp på intervjuer utan väljer att svara via mejl.

Sweden Rock arbetar för att genomföra festivalen om situationen tillåter, samtidigt som arrangörerna "jobbar proaktivt med olika scenarier", uppger festivalens presskontakt Sofia Lindqvist Lacinai.

Lugerfestivalen Way Out West svarar via sin presskontakt Filip Hiltmann att "om det finns möjlighet att genomföra större evenemang utomhus i sommar måste vi självklart vara redo för att kunna ge publiken den möjligheten".

Och kan arrangören lugna fansen vad gäller Håkan Hellströms konserter? Tja, Niklas Westergren, marknadsföringschef på FKP Scorpio, skriver visserligen att man ser fram emot att genomföra konserterna, men också det i konsertsammanhang numera så olycksbådande – att man "följer utvecklingen och rådande rekommendationer noggrant".

Sofia Sundström/TT

Arrangörerna bakom Way Out West siktar på att genomföra festivalen om publikrestriktionerna lättar. Arkivbild.
Arrangörerna bakom Way Out West siktar på att genomföra festivalen om publikrestriktionerna lättar. Arkivbild. Bild: Adam Ihse / TT

Håkan Hellström-spelningarna på Ullevi:

"Vi ser fram emot att få genomföra alla inbokade konserter, och vi hoppas så klart att vaccinationerna ska gå så bra att vi blir av med den här hemska pandemin i Sverige snarast. Samtidigt vill vi inte spekulera om framtiden, det vi gör nu är att vi följer utvecklingen och rådande rekommendationer noggrant. För oss kommer säkerheten för våra besökare och artister alltid först" skriver Niklas Westergren, marknadsföringschef på FKP Scorpio i ett mejl

Way Out West:

"Vi är försiktigt positiva och hoppas självklart att Way Out West ska gå att genomföra på det sättet vi vill. Augusti är fortfarande långt fram i tiden, och om det finns möjlighet att genomföra större evenemang utomhus i sommar måste vi självklart vara redo för att kunna ge publiken den möjligheten. Vi fortsätter därför planeringen med allt vad det innebär, utan att på något sätt förbise eller förminska riskerna med covid-19", skriver Filip Hiltmann, marknadsföringschef på Luger.

Sweden Rock:

"Att genomföra en festival av vår storlek och omfattning kräver lång framförhållning, vilket gör att planeringen för 2021 påbörjades redan tidigt förra året. Det är många som är beroende av Sweden Rock i vår region, och det är många besökare som har valt att ha kvar sina biljetter. Givetvis måste vi jobba på så att vi är redo att genomföra en riktigt bra festival, om situationen tillåter att vi gör det", skriver Sofia Lindqvist Lacinai, pressansvarig för Sweden Rock, i ett mejl.

TT har sökt Live Nation, som arrangerar Lollapalooza.